Un centenar de persones es van concentrar ahir al pas fronterer del coll de Banyuls, entre l’Alt Empordà i el Rosselló. Un pas que torna a estar tallat, després que la Prefectura es fes enrere de la decisió de reobrir-lo al principi de setmana.

Els manifestants van assegurar que és una mesura «ridícula», i encara més després que la setmana passada s’avisés l’alcalde de Banyuls, Jean Michel Soler, que es podia obrir. Una decisió que amb prou feines va durar 24 hores, ja que la Prefectura va rectificar i va explicar que es tractava «d’un error administratiu», segons va confirmar Soler.

Al coll de Banyuls, des de fa pocs dies, hi ha quatre pedres de grans dimensions que impedeixen el pas. Una barrera que entre dilluns i dimarts passat no va existir després que la Prefectura de Perpinyà donés permís per reobrir la frontera.

De seguida, l’alcalde de Banyuls, Jean Michel Soler, va ordenar retirar els blocs de formigó que hi havia anteriorment i la via va quedar totalment transitable entre els dos estats. Una decisió que van celebrar els membres del col·lectiu Esborrem la Frontera, que van decidir anul·lar la manifestació prevista per ahir.

Però 24 hores més tard, els veïns dels pobles afectats van rebre una galleda d’aigua freda, amb la decisió de la Prefectura de fer-se enrere i tornar a bloquejar de nou el pas.

«Ens van dir que havia estat un error administratiu», explicava Soler. Això va fer que es reactivés la protesta, a la qual van assistir un centenar de persones.