La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha anunciat aquest dijous l'obertura de la vacunació per a la franja d'edat d'entre 40 i 44 anys. Es tracta de les persones nascudes entre els anys 1977 i 1981. Justament aquest dilluns van començar a ser immunitzats els ciutadans d'entre 45 i 49.

En la roda de premsa setmanal sobre el procés de vacunació a Catalunya, la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha fet una crida a les persones incloses en aquestes franges d’edat a vacunar-se, en tant que “estem veient persones d’aquestes edats –més d’una trentena- ingressades a l’UCI”. “La vacuna funciona, és important que ho facin i es protegeixin, perquè la malaltia pot ser greu”, ha ressaltat Cabezas. De fet, la titular de Salut Pública ha animat a tota la població cridada a vacunar-se a fer-ho, també durant els caps de setmana, quant hi ha molta oferta i força punts de vacunació disponibles.

Pel que fa a la situació de la vacunació de covid a Catalunya, Cabezas ha avançat que aquest migdia ja s’haurà arribat als 5 milions de dosis administrades arreu del país, el que suposa gairebé el 90% de les que han arribat. “Tot plegat és resultat de l’esforç tant important que està fent tot el sistema de salut català. La setmana passada va ser la que, fins ara, més vacunes hem posat, però en volem més”, ha emfatitzat Cabezas abans d’indicar algunes altres dades assolides: que el 87,8% de les persones de 60 o més anys han iniciat la vacunació, el que també succeeix amb el 82,8% de les persones de 50 o més anys. Per grups de vacunació, Cabezas ha destacat, per exemple, que ja s’hagi arribat al 50,6% de segones dosis en treballadors essencials –per a la qual majoritàriament escullen AstraZeneca-.

La roda també ha servit per aprofundir en els detalls sobre el Certificat Covid Digital EU, que vol Impulsar la mobilitat segura entre països de la UE durant la vigència de la pandèmia covid-19. Per exemple, que només és vàlid per viatjar entre estats membres (tot i que es podran afegir altres països previ acord), que no serà obligatori per viatjar i que, per segons quins usos, caldrà disposar d’una reglamentació específica. En concret, el certificat pot ser de tres tipus diferents: de vacunes –conforme s’ha rebut alguna dosi-, de proves –que indica que es té una prova amb resultat negatiu-, i de recuperació –conforme s’ha obtingut una prova PRC positiva entre 180 dies i més 10 dies de la data de sol·licitud-. Fins ara, ja s’han emès més 147.000 certificats de vacunes i més de 7.000 de recuperació. Totes tres funcionalitats han d’estar del tot disponibles a partir de l’1 de juliol arreu de la UE.

Per últim, Cabezas ha reiterat que la incidència de la malaltia continua molt a la baixa, com ho indica l’acumulat en els darrers 7 dies. “Seguim veient com, amb la vacunació, la incidència està caient, com els ingressos i com la mortalitat”, ha conclòs.