La Plataforma Estatal d’Organitzacions de Familiars i Usuaris de residències van reclamar ahir la fi de les limitacions en l’accés a les residències de grans, on encara se suporten restriccions «salvatges, inhumanes i il·legals» malgrat la vacunació i la fi de l’estat d’alarma.

En un comunicat, l’entitat també demana a la Fiscalia General de l’Estat i a les Fiscalies Superiors autonòmiques que investiguin si s’estan vulnerant drets fonamentals i constitucionals en les restriccions marcades en l’accés als familiars als centres geriàtrics. «Les residències de grans i dependents a Espanya viuen una situació incongruent, contrària a la lògica», s’assegura a la nota.

En la major part de les comunitats només es permeten tres hores de visites a la setmana de mitjana i, en alguns territoris, fins i tot una hora, «un règim similar al de les presons», denuncien els familiars. Aquesta situació contrasta amb la del juliol del 2020, quan hi havia bones dades de la pandèmia però no es vacunava i es permetien visites diàries en funció de l’evolució de les dades epidemiològiques. «Aconseguir el que diferents administracions van anomenar ‘normalitat’ en l’activitat a les residències s’ha convertit en una autèntica entelèquia», van considerar les mateixes fonts.

Malgrat l’èxit en la vacunació massiva als centres de grans i persones dependents, des de febrer els protocols i instruccions reguladors de les visites no han afavorit l’obertura definitiva de les residències. A Catalunya, «amb unes normatives molt ambigües que deixen la freqüència de la presència dels familiars en mans de les operadores (empreses que gestionen les residències), es permeten una o dues visites, amb una durada de fins a 45 minuts». A més, els familiars han criticat que «un nombre gens menyspreable d’empreses operadores incompleixen a la baixa les instruccions de les comunitats, i en altres casos la mateixa administració es limita a fer recomanacions, deixant en mans de les empreses la decisió del nombre de visites setmanals i la seva durada», van afirmar els familiars.