La religiosa manresana Sor Lucía ha titllat d' "imbècil" el sacerdot Fernando Báez Santana, conegut com a ‘pare Báez’, i ha demanat que sigui apartat del sacerdoci per haver culpat la mare de les dues nenes desaparegudes a Tenerife de la seva mort. La monja dominicana s'ha mostrat contundent en una piulada a Twitter davant les "barbaritats" dites del capellà canari.

El rector ha justificat l’assassinat de les petites Ana i Olivia -presumptament a mans del seu pare, Tomás Gimeno- tot atribuint el crim a la «infidelitat» de la mare. Segons la jutge que investiga el cas, Gimeno hauria mort les nenes a la seva finca d’Igueste de Candelaria en un pla preconcebut que perseguia provocar dolor a la seva exparella. Pare i filles estaven desaparegudes des del 27 d'abril fins que la setmana passada va aparèixer el cos d'Olivia, dins d'una bossa, amarrat a una àncora a 1.000 metres de profunditat.

Sor Lucía Caram no és l'única que s'ha posicionat contra el discurs de Báez. El president insular, Antonio Morales, ha transmès la seva preocupació per aquest assumpte a les autoritats eclesiàstiques i el Cabildo de Gran Canària ha obtingut la documentació necessària per presentar una denúncia davant la fiscalia contra el religiós perquè investigui i qualifiqui els fets referits a les seves polèmiques manifestacions, segons informa ‘La Provincia’, del mateix grup editorial de Regió7.

La Conselleria d’Igualtat, Diversitat i Transparència de la Corporació Insular, dirigida per Sara Ramírez Mesa, ha realitzat la recopilació de les intervencions del pare Báez referides a aquest cas, unànimement reconegut com un exemple de violència vicaria.

Tant a la ràdio com a les xarxes socials, el sacerdot ha realitzat manifestacions en què considera que el presumpte assassí, Tomás Gimeno, és una altra víctima, per la ruptura matrimonial i «la infidelitat», i ha afirmat que les nenes serien vives si la mare no hagués trencat el matrimoni perquè «abans l’home aguantava les dones encara que es tornessin boges». Així mateix, considera que la vinculació de la mare de les nenes a una nova relació de parella és «robar fills».

En el cas de la publicació que va fer el rector en una xarxa social, s’ha constatat que ha sigut esborrada del compte, però es plantejarà sol·licitar per via judicial la recuperació d’aquest text, que coincideix amb altres manifestacions fetes pel mateix subjecte en vídeo i ràdio, referides al cas.

Els representants insulars manifesten el seu absolut rebuig, davant les declaracions d’un individu que utilitza els mitjans de comunicació i les plataformes de les xarxes socials per transmetre missatges masclistes i de justificació de la violència de gènere. L’actuació d’aquest sacerdot és molt perillosa per la representació religiosa que ostenta, i perquè des de la seva catequesi predica missatges contraris a la igualtat entre els gèneres, a la legislació vigent i als principis ètics més elementals.

En aquest cas de les nenes de Tenerife, a més, ha originat un rebuig social immediat, en difondre missatges d’odi que atempten contra la legalitat vigent i els drets de les persones, que en aquesta ocasió han tingut el resultat de mort de les dues nenes, de les quals ha sigut localitzat un dels cadàvers. 

Comunicat de la diòcesi

Per la seva banda, la diòcesi de les Canàries ha emès un comunicat sobre el fet. Es rebutgen i desautoritzen les declaracions fetes pel sacerdot Fernando Báez. I expressen el seu dolor pel succés esdevingut amb les nenes Anna i Olivia.