Un estudi de la Universitat de Califòrnia en Sant Diego assegura que la transmissibilitat del coronavirus mitjançant el contacte amb superfícies d’hospitals és «poc probable». Per tant, el fet que puguin detectar les signatures genètiques del virus en una superfície no significa que pugui infectar a les persones.

«El coronavirus es propaga principalment a través de les interaccions humanes pròximes, mentre que la transmissió superficial és probablement molt rara», asseguren.

En la seva recerca, publicada aquesta setmana en la revista científica ‘Microbiome’, els investigadors van prendre mostres de les superfícies de les habitacions dels pacients abans, durant i després de la seva ocupació, i van recollir repetidament mostres de la pell, el nas i la femta dels pacients amb i dels seus treballadors sanitaris al llarg del temps. En total, van analitzar 972 mostres relacionades amb l’hospital a la recerca de rastres de SARS-CoV-2 durant dos mesos. Cap dels treballadors implicats va donar positiu en les diverses proves realitzades.

En buscar el coronavirus, els investigadors van detectar, de forma habitual, la presència del bacteri «Rothia». Aquest bacteri es va detectar amb més freqüència que la resta, independentment del lloc de recollida. Els virus habitualment formen part de comunitats complexes anomenades microbiomes, que poden incloure una varietat d’altres virus, bateries o microbis addicionals. En aquest sentit, aquest bacteri pot preveure també la presència de la covid-19 a la mateixa mostra.