El Parlament d’Israel, la Knesset, va aprovar ahir amb 60 vots a favor i 59 en contra la investidura de Naftali Bennett del moviment nacionalista Yamina, com a nou primer ministre, una votació que posa fi a més d’una dècada de mandat de Benjamin Netanyahu.

Bennett arriba al poder gràcies a una àmplia coalició de Govern que abasta la pràctica totalitat de l’espectre polític i que li permetrà exercir el càrrec de primer ministre durant els dos pròxims anys, fins que sigui substituït pel líder del partit centrista Yesh Atid, Yair Lapid.

Després de la votació, Netanyahu va encaixar la mà de Bennett. «Juro ser fidel a l’Estat d’Israel i a les seves lleis, a complir de bona fe la meva funció com a primer ministre i respectar les resolucions de la Knesset»,va afirmar Bennett durant la seva investidura.

Bennett va pronunciar aquestes paraules al costat de Lapid, qui serà ministre d’Afers exteriors, i després van jurar el seu càrrec els altres membres del gabinet en ordre alfabètic.

La sessió va estar molt accidentada per les interrupcions dels aliats de Netanyahu, que van cridar «Vergonya!» des dels bancs del Partit Religiós Sionista i van mostrar de víctimes del terrorisme.

«Estic molt orgullós de poder asseure’m en un govern amb punts de vista molt diferents», va afirmar Bennett en resposta, al mateix temps que va demanar contenció.

En el seu discurs previ a la votació, Bennett va acusar a Netanyahu de «fomentar una tempesta d’odi» en els seus últims mesos de mandat, que han culminat en «un xoc de germans i un país paralitzat».

Durant el seu torn de paraula, Netanyahu va dirigir un allaude crítiques contra el nou Govern. «Si estem destinats a estar en l’oposició, ho farem amb el cap enlaire fins que enderroquem a aquest perillós govern», va declarar el fins ahir primer ministre.

Així mateix, Netanyahu va acusar a Bennett de perpetrar el «major frau de la història d’Israel» en una coalició que li afebleix davant la comunitat internacional. «No té una posició global. No té la competència ni té el suport del seu propi govern, del dividit que està», va dir Netanyahu.