Amb el Gran Teatre del Liceu de fons i davant d'uns 300 representants de la societat civil catalana, el president del Govern central, Pedro Sánchez, ha anunciat aquest dilluns, a Barcelona, que demà proposarà al Consell de Ministres aprovar els indults als líders independentistes del procés.

"Demà, pensant en l'esperit constitucional de concòrdia, proposaré al consell de ministres concedir l'indult als nou condemnats en el judici del 'Procés' que estan a la presó", ha dit en referència a Oriol Junqueras, Carme Forcadell, Joaquim Forn, Raül Romeva, Josep Rull, Jordi Turull, Dolors Bassa, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart.

Conferència de Pedro Sánchez al Liceu

"La raó fonamental dels indults que ens disposem a aprovar és la seva utilitat per a la convivència. Estic convençut que treure a aquestes nou persones de la presó, que representen a milers de catalans, és un rotund missatge de la voluntat de concòrdia i convivència de la democràcia espanyola ", ha afegit durant el seu discurs.

En el moment en què ha fet l'anunci, un dels presents, que portava una estelada, ha respost cridant "amnistia i independència".

Sánchez ha escollit el Liceu de Barcelona per donar solemnitat al seu anunci, que obre una nova etapa política a Catalunya i Espanya. La seva conferència, que porta per títol 'Retrobament: un projecte de futur per a tot Espanya', és el punt de partida d'un camí que culminarà amb la sortida de la presó dels independentistes presos.

Centenars de persones protesten contra la presència de Pedro Sánchez al Liceu

A l'exterior del Liceu, centenars de persones han protestat en contra de la presència del president espanyol. Els manifestants, convocats per l'ANC, Poble Lliure i La Forja a partir de les 10.30 h, han demanat l'amnistia dels presos i que el Govern català no faci "ni un pas enrere" en la defensa de la independència. A la concentració hi han assistit els diputats de la CUP al Parlament Carles Riera i Dolors Sabater, així com Francesc de Dalmases o Glòria Freixa, de JxCat; i l'exvicepresident primer del Parlament, Josep Costa. Un fort dispositiu policial ha blindat les entrades al Gran Teatre.

Agents dels Mossos darrere de les tanques on es troben els manifestants de l'ANC a la Rambla de Barcelona Miquel Codolar

Els ministres de Sánchez defensen els indults

Diversos ministres del govern espanyol han sortit en defensa dels indults als presos independentistes després que Pedro Sánchez hagi anunciat que s'aprovaran en el Consell de Ministres d'aquest dimarts. La vicepresidenta primera, Carmen Calvo, ha defensat en una piulada a Twitter que són un "instrument constitucional i legítim" i que és "el moment de la política amb majúscules". "La història està plena de moments en què cal prendre decisions valentes", ha dit la socialista, que ha subratllat que estarà "sempre amb la llei". La vicepresidenta tercera i ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha remarcat que és una "decisió transcendental i valenta per afrontar amb diàleg" el conflicte català.

La vicepresidenta d'Unides Podem ha opinat que els indults són "un punt de partida per construir un nou projecte de país compartit". "Comprenem perfectament que els últims anys han suposat ferides i decepcions. Ara toca mirar-nos als ulls i caminar juntes cal al futur", ha afirmat.

La vicepresidenta segona i ministra d'Afers Econòmics, Nadia Calviño, ha assegurat en declaracions des de Cantàbria que "tot el que pugui contribuir" a generar "confiança, estabilitat política, econòmica i social" és un "actiu econòmic". Calviño ha defensat l'aposta pel "retrobament, convivència, diàleg i concòrdia".

La ministra de Drets Socials i líder de Podem, Ione Belarra, ha destacat que el Consell de Ministres farà "un pas valent per a la normalització política del nostre país". "Els indults acaben amb l'enquistament polític que durant anys s'ha viscut a Catalunya", ha assegurat.

La ministra d'Educació, Isabel Celaá, ha dit -també a Twitter- que el govern espanyol vol "recuperar el diàleg i la convivència". "Apostem pel retrobament amb Catalunya i els catalans i catalanes perquè és l'única manera d'avançar", ha opinat.

En una altra piulada, la ministra d'Igualtat, Irene Montero, ha assegurat que els indults són "un pas definitiu per acabar amb la judicialització de la política" i ha afirmat que cal "fer camí plegats". "Avançarem conjuntament amb Catalunya, amb fraternitat, diàleg i negociació", ha apuntat.