Els nou líders del Procés empresonats ja estan indultats, sempre i quan no cometin cap delicte greu en els propers anys. Així ho ha aprovat aquest dimarts el Consell de Ministres amb una rubrica oficial que posa fi als gairebé quatre anys de presó d'Oriol Junqueras, Jordi Sànchez, Jordi Cuixart, Jordi Turull, Josep Rull, Carme Forcadell, Dolors Bassa, Raül Romeva i Joaquim Forn.

El president espanyol, Pedro Sánchez, va assegurar aquest dilluns a l'acte del Liceu que aquest és un "primer pas" per a la reconciliació de la societat catalana i de Catalunya amb la resta de l'Estat. El Tribunal Suprem dictarà les excarceracions tan bon punt tingui confirmació oficial del govern espanyol. Sortiran previsiblement de la presó aquest dimecres, a partir de les 12 h i seran rebuts per membres de Govern i diputats, un cop sigui efectiu l'indult parcial. Segons han informat a Efe fonts dels partits independentistes, està previst que els presos abandonin definitivament la presó amb l'indult ja publicat al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) i que, un cop en llibertat, facin declaracions públiques.

L'executiu ha aprovat els indults en un Consell de Ministres que ha començat a les 9.30 h del matí i que precedeix la compareixença del president espanyol a La Moncloa. Paral·lelament el ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, oferirà un briefing per explicar el contingut dels decrets.

El Tribunal Suprem dictarà les excarceracions tan bon punt tingui confirmació oficial del govern espanyol de la concessió dels indults, segons expliquen fonts jurídiques. Les mateixes fonts apunten que la comunicació formal dels indults no ha de ser necessàriament a través del Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) sinó que podria arribar per una altra via oficial abans que es publiqui el decret d'indult al BOE.

Sis anys sense cometre delictes greus

Els indults aprovats a fixen un període de seguretat d'entre 3 i 6 anys que condiciona el perdó obtingut pels nou condemnats al fet que no tornin a cometre delictes greus. El període més alt, de 6 anys, s'imposa a l'exvicepresident Oriol Junqueras, els exconsellers Joaquim Forn, Josep Rull i Jordi Turull; seguits del líder d'Òmnium Jordi Cuixart i el secretari general de Junts, Jordi Sánchez, els qui no podran tornar a reincidir en cinc anys si no volen veure invalidada la seva mesura de gràcia. Després d'aquests períodes estan els que s'imposen al exconseller Raül Romeva i l'expresidenta el Parlament Carme Forcadell, que s'estableix en 4 anys, mentre que en el cas de Dolors Bassa aquest període es fixa en 3 anys, el més baix segons han assenyalat fonts de l'Executiu.

La firma del rei

La Zarzuela ha previst que el rei Felip VI signi els decrets aquest mateix dimarts perquè apareguin publicats al al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) dimecres. Els indults justifiquen la decisió per la "utilitat pública". També recullen un seguiment del comportament dels presos i fan una argumentació jurídica que recorda que és una potestat del govern espanyol i que la llei no exigeix penediment. A més, donen resposta al Tribunal Suprem, que al seu informe va acusar el govern espanyol de fer un "autoindult" per assegurar la seva majoria parlamentària.

Als escrits el govern espanyol defensa que els indults van més enllà de ser una mesura de gràcia que afecta a la situació penitenciària dels presos i serviran per restablir "la convivència a Catalunya". Cada decret té una extensió d'aproximadament 30 pàgines i suposarà un indult parcial que contempla la part de les penes que els queda per complir.

Anna Gabriel i la resta de líders a l'estranger en queden fora

Els indults afecten els nou líders pel procés que van ser condemnats a penes de presó. No els que ja han extingit les seves condemnes per desobediència: Carles Mundó, Meritxell Borràs i Santi Vila. Tampoc afecten els líders del procés que es troben a l'estranger; Carles Puigdemont, Toni Comín, Clara Ponsatí, Lluís Puig, Marta Rovira, i Anna Gabriel.

Aquest dilluns a la tarda la vicepresidenta primera del govern espanyol, Carmen Calvo, es va reunir amb el secretaris i subsecretaris d'Estat per analitzar els documents. L'executiu basa els indults en el concepte de la 'utilitat pública', un dels tres supòsits que –juntament amb els de 'justícia' i 'equitat'- contempla la Llei d'indults de 1870. El president espanyol compareixerà a petició pròpia al Congrés dels Diputats el dia 30 de juny.

Sánchez feia tres setmanes (des del 25 de maig) que havia anunciat que adoptaria la decisió pensant en els valors de la "concòrdia", i no la "revenja". La carta d'Oriol Junqueras del 7 de maig apuntant que la via unilateral no és "desitjable" li va aplanar el terreny davant els crítics.

arriba després que Sánchez hagi anat aconseguint adhesions. Primer dels barons del PSOE crítics, que van acabar avalant els indults com una via de solució. Després de la patronal i de l'Església catalana, i finalment el president de la CEOE, Antonio Garamendi, els va beneir "si serveixen per normalitzar" la situació.

S'hi va sumar el resultat de la manifestació de Colón de diumenge de la setmana passada, on les tres dretes, PP, Vox i Cs, van acudir dividides i que finalment va rebre aproximadament 25.000 persones, menys assistents que la que va tenir lloc el 2019. Vox ha anunciat la seva intenció de recórrer els indults al Tribunal Suprem, malgrat que els juristes no es posen d'acord sobre la capacitat de la ultradreta de recórrer ni tampoc sobre les possibilitats que el Suprem els revoqui.

En directe

Última actualització 13:16

 Els set líders independentistes indultats per l'1-O han refermat el seu compromís amb l'independentisme minuts després de la posada en llibertat de Lledoners. "Tenim les conviccions més fortes que mai", han advertit des de dalt d'un escenari.

El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, sobre els indults: "No es tanca res, es corregeix una de les moltes injustícies de la repressió política".

La santpedorenca Laura VIlagrà, consellera de Presidència, ha encapçalat la rebuda a Dolors Bassa a les portes de Puig de les Basses.

 L’exconsellera de Treball, Dolors Bassa, ha sortit del centre penitenciari del Puig de les Basses a les 12.17 hores. Ho ha fet 3 anys i quatre mesos després d’ingressar a la presó.

Malgrat la pluja, desenes de persones s'han aplegat a Lledoners per donar suport als líders independentistes i donar-los escalf amb pancartes, crits de 'Llibertat' i aplaudiments. 

Els set presos de Lledoners també han abandonat la presó a les 12 i pocs minuts. Ho han fet junts i lluint una pancarta.

Forcadell, la primera en sortir

L'expresidenta del Parlament ha sortit aquest dimecres de la presó de Wad-Ras de Barcelona després de ser indultada. Ho ha fet a les 12 h en punt i ha estat rebuda per la presidenta del Parlament, Laura Borràs, i diversos consellers com Joan Ignasi Elena, Roger Torrent, Jaume Giró o Tània Verge. 

El consell de ministres va apujar de quatre a sis anys el període per no delinquir de Junqueras

El consell de ministres del govern espanyol d'aquests dimarts va apujar de quatre a sis anys el període en el qual Oriol Junqueras no pot cometre cap delicte greu si vol mantenir vigent l'indult. Inicialment l'informe del Ministeri de Justícia preveia quatre anys de període de seguretat, com Romeva o Forcadell. No obstant això, aquest dimecres el ministre, Juan Carlos Campo, ha explicat que les últimes "informacions i reflexions" van fer que els ministres acordessin apujar aquest període a sis anys, com Turull, Rull o Forn. Aquest cap de setmana, Junqueras va dir que els indults eren un "triomf" de l'independentisme sobre l'estat.

El govern espanyol creu que Vox i el PP no estan legitimats per recórrer els indults al Suprem

El govern espanyol creu que el Tribunal Suprem acabarà rebutjant els recursos que el PP, Vox i Cs han anunciat contra els indults als presos independentistes. Fonts de l'executiu asseguren que les formacions de la dreta no tenen legitimació per recórrer contra uns indults fonamentats que s'emmarquen en les capacitats legals del govern espanyol. Especialment en el cas del PP, perquè malgrat que el líder de PP, Pablo Casado, va apuntar que utilitzaria un informe de la Guàrdia Civil sobre els CDR per argumentar la seva legitimació, l'executiu considera que "hi ha doctrina consolidada" que apunta que el recurs no pot ser per motius "genèrics", sinó únicament pel contingut dels decrets.

Bal afirma que dijous Cs interposarà un recurs al Suprem contra els indults als presos

El portaveu de Cs, Edmundo Bal, ha afirmat que el partit liberal interposarà demà dijous un recurs al Tribunal Suprem contra els indults als nou presos independentistes. Vox i el PP també han anunciat recursos davant la sala contenciosa-administrativa de l'alt tribunal. Tanmateix, juristes dubten que els partits que no van formar part del procés penal contra els polítics presos tinguin legitimació per presentar recurs.

Les presons reben la comunicació del Suprem per excarcerar els nou presos independentistes

Les presons de Lledoners (Sant Joan de Vilatorrada), Puig de les Basses (Figueres) i Wad-Ras (Barcelona) han rebut aquest dimecres cap a les 10.30 hores la comunicació de les providències i manaments del Tribunal Suprem que fan efectius els indults del govern espanyol als nou presos independentistes. 

Torra afirma que cal "treure Catalunya de la presó d'Espanya"

L'expresident de la Generalitat Quim Torra ha afirmat que comparteix objectiu amb els nou presos de l'1-O que aquest dimecres abandonen la presó després dels indults: "Treure Catalunya de la presó d'Espanya". A través de Twitter, Torra ha assegurat que s'alegra que "s'acabi la presó", tant pels líders independentistes com per les seves famílies. Després que el BOE hagi publicat a primera hora els nou indults, el Tribunal Suprem ja ha comunicat la interlocutòria d'excarceració a les presons i els polítics empresonats per l'1-O abandonaran els centres penitenciaris als voltants de les 12 del migdia.

Sánchez admet que els indults "no resolen" el conflicte però demana a ERC i JxCat que "defensin el pacte constitucional"

Els indults als presos independentistes han protagonitzat aquest dimecres novament la sessió de control al govern espanyol amb 9 preguntes dirigides a l'executiu sobre la qüestió. Tres al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que ha admès que els indults "no resolen" el conflicte, però ha aprofitat la sessió per demanar a ERC i JxCat que més enllà de la seva militància independentista "defensin el pacte constitucional, la legalitat democràtica i l'Estatut d'autonomia". Ha insistit a situar l'Agenda per al Retrobament com a eix del diàleg amb la Generalitat i ha advertit les formacions independentistes que l'autodeterminació "no és constitucional".

Mas proposa un referèndum on es puguin votar "la independència" i "la millora de l'autogovern"

L'expresident de la Generalitat Artur Mas ha posat sobre la taula la que creu que hauria de ser la "solució política" per resoldre el conflicte entre Catalunya i Espanya, després d ela concessió dels indults. En un article a El País, Mas assegura que "la solució definitiva passa per la política" i "per un referèndum vinculant i acordat". "Seria necessària una proposta estatal que es pogués posar al costat de la proposta de la independència", demana, tot reclamant que es faci "un referèndum acordat, amb dues preguntes i amb dues formes diferents d'implementar les respostes". Així, diu, "es podrien votar dues propostes: la independència per part del sobiranisme català; i la millora de l'autogovern per part de l'Estat espanyol".

Puigneró lamenta que es mantingui la inhabilitació per als presos indultats

El vicepresident de la Generalitat i conseller de Polítiques Digitals i Territori, Jordi Puigneró, ha lamentat aquest dimecres al matí que es mantingui la inhabilitació per als presos independentistes indultats. "Per què es manté la inhabilitació per fer política? Es pretén que no es faci política?", s'ha preguntat Puigneró, que també ha assegurat que els indults "no resolen la repressió, la persecució política i exili". "Benvinguts però hi ha molta feina per fer", ha continuat. El vicepresident també ha situat el dret de l'autodeterminació i l'amnistia com a sortida pel conflicte català.

225 persones, segons la Guàrdia Urbana, s'han manifestat al centre de Barcelona per mostrar el rebuig als indults. Hi han acudit el líder de Vox al Parlament, Ignacio Garriga, els diputats de Cs Nacho Martín Blanco i Anna Grau, i el cap del PP de Barcelona, Josep Bou.

Els presos sortiran aquest dimecres a les 12 h

Els nou presos del procés sortiran aquest 23 de juny de la presó a partir de les 12 hores i seran rebuts per membres de Govern i diputats, un cop sigui efectiu l'indult parcial que ha aprovat el Govern espanyol. Segons han informat a Efe fonts dels partits independentistes, és previst que facin declaracions públiques un cop en llibertat

Veure més