El Govern espanyol aprovarà dijous una rebaixa de l’IVA de la llum del 21% al 10%. El Consell de Ministres extraordinari, convocat per aprovar la fi de l’obligatorietat de la mascareta a l’exterior, també aprovarà la rebaixa de l’IVA per pal·liar l’augment de la factura elèctrica, segons van confirmar fonts governamentals.

La mesura tindrà caràcter permanent per als consumidors domèstics amb una potència contractada de fins a sis quilowatts. També afectarà pimes amb una potència contractada inferior als quinze quilowatts. La ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, ja va avançar que el Ministeri d’Hisenda ho estava analitzant, entre altres possibles rebaixes d’elements fiscals del rebut.

Ahir mateix, la vicepresidenta d’Afers Econòmics i Transformació Digital, Nadia Calviño, va confirmar que el Govern estava estudiant «diferents mesures» dirigides a «alleujar» l’encariment del cost de generació d’electricitat sobre la tarifa de la llum. En la seva intervenció al seminari «L’economia de la pandèmia», organitzat per APIE i BBVA a la Universitat Internacional Menéndez Pelayo a Santander, Calviño va assenyalar que l’Executiu preveu sobre això reformes «estructurals» en el sistema elèctric però també de tipus «conjuntural», en línia de les aprovades una altra vegada amb motiu de «pujades molt intenses» en aquest preu. «Som un Govern molt sensible i conscienciat amb la necessitat de protegir el consumidor i també empreses, sobretot pimes i autònoms», va assenyalar la vicepresidenta segona.