Més de 1.200 dies després de ser empresonats, gairebé quatre anys, els nou líders independentistes condemnats pel Procés ja tornen a ser lliures des d'aquest dimecres. La primera en sortir de la presó, a les 12 en punt, ha estat l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell, que ha estat complint condemna a Wad-Ras, a Barcelona. Els exconselleres Oriol Junqueras, Jordi Sànchez, Jordi Turull, Josep Rull, Raül Romeva i Joaquim Forn han deixat la presó bagenca de Lledoners pocs minuts després. I a les 12.17 h ha sortit de Puig de les Basses de Figueres l’exresponsbale de Treball, Dolors Bassa. "No ens tirarem enrere", han advertit un cop fora.

Aquest matí el BOE ha publicat els indults, concedits pel Govern espanyol i signats pel rei, i els centres penitenciaris han rebut la interlocutòria del Suprem validant l'alliberament. Jordi Cuixart, que estava de permís, ha retornat a Lledoners per signar i ha sortit amb la resta d'excarcerats. No hauran de tornar a la presó, perquè tots ells ja han signat la mesura de gràcia. Se'ls indulta la pena de presó pendent amb la condició de no delinquir en períodes de tres a sis anys segons el cas i es mantenen les inhabilitacions.

Eufòria i abraçades en la sortida dels presos del Procés de Lledoners

Eufòria i abraçades en la sortida dels presos del Procés de Lledoners

A l'entrada de Lledoners esperava als set indultats barons el president de la Generalitat, Pere Aragonès. També desenes de persones que, tot i la pluja, s'han aplegat davant la presó per donar suport als líders independentistes i donar-los escalf amb pancartes i crits i aplaudiments de suport. En l'àmbit polític, hi havia el president de la Generalitat, Pere Aragonès, altres membres del Govern i representants de diferents forces polítiques com ERC, JxCat, CUP i PDeCAT. Les ordres d'excarceració han arribat a dos quarts d'onze del matí. Els presos estaven al pati i alguns recollint les pertinences en el moment de rebre l'avís.

"Tenim les conviccions més fortes que mai"

Des d'un escenari a tocar del centre penitenciari, els ja excarcerats s'han compromès a seguir treballant per l'amnistia i han recordat les persones represaliades i els polítics catalans a l'estranger. "No ens tirarem enrere, no acceptarem cap silenci a canvi de cap indult" ha afirmat el president de JxCat, Jordi Sánchez. Per la seva banda, el president d'ERC, Oriol Junqueras, s'ha compromès a treballar des de la política per assolir l'amnistia i per als 3.000 represaliats que tenen processos oberts amb la justícia. Durant els parlaments, tots han verbalitzat que surten amb les "conviccions més fortes que mai" i que la presó no ha canviat la voluntat de seguir treballant per la independència.

51

Sortida dels presos de Lledoners després de rebre l'indult Oscar Bayona

El primer en parlar ha estat el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, que ha advertit que "avui no és un dia de renúncies" sinó de "reafirmació" per seguir lluitant perquè "la repressió no els ha vençut ni els vencerà". També ha dit que "cap indult farà callar el poble de Catalunya" mentre el públic ha respost amb crits d''Ho tornarem a fer". També ha dit que, si han pogut sortir, és perquè l'Estat "no els ha pogut aguantar més dies" empresonats per la "pressió d'Europa i dels catalans" que han sortit als carrers. "Ens ho volien fer perdre tot i l'únic que ens han fet perdre ha estat la por", ha afegit. I pel que fa al futur que vindrà, ha advertit que seguiran "exercint cadascun dels drets pels quals el Suprem els ha condemnat ", com ara el dret de manifestació, fins assolir l'amnistia i la independència. També ha enviat un missatge d'agraïment als joves per "haver donat la cara" i sortit als carres.

Jordi Cuixart durant els parlaments a les portes de Lledoners Nia Escolà

El president d'ERC, Oriol Junqueras, ha afirmat que surten amb "el compromís de seguir treballant des de la política per fer tot allò que mai no n'hauria d'haver sortit". "El país ens necessita tant com sempre i més que mai", ha afegit. Així, el líder republicà ha assegurat que els líders que avui han abandonat la presó seguiran "treballant per l'amnistia de tots els represalitats d'aquest país", que ha xifrat en més de tres mil. "La presó no ens plega davant de res, al contrari, reforça cadascun dels nostres convenciments", ha declarat. El president d'ERC també ha volgut enviar un missatge a les persones amb qui han coincidit en les diverses presons on han estat encarcerats: "Treballarem per la justícia també dins de les presons, dins dels centres penitenciaris", ha indicat.

Sànchez denuncia que l'Estat "no accepta" el que diuen els tribunals europeus

"No ens tirarem enrere, no acceptarem cap silenci a canvi de cap indult" ha afirmat el president de JxCat, Jordi Sànchez, durant el seu discurs en què ha subratllat que aquest dimecres "surten junts, dignes i dempeus per guanyar la llibertat del país". El líder independentista també ha denunciat que l'estat espanyol "no accepta el que diuen els tribunals europeus" ni reconeix "la immunitat democràtica". I ha augurat que el "Regne d'Espanya serà condemnat pel Tribunal Europeu dels Drets Humans".

"Si algú es pensava que tancant-nos a la presó nosaltres ens debilitaríem, sortim més forts i amb les nostres conviccions no indemnes, sinó més fortes que mai", ha dit Josep Rull, durant el seu torn. L'exconseller de Territori i Sostenibilitat ha assegurat que continuaran "lluitant per aconseguir" la independència i, en aquesta línia, ha acabat citant 'Assaig de càntic en el temple', de Salvador Espriu. "Ens mantindrem fidels per sempre més al servei d'aquest poble", ha dit. Així mateix, Rull ha assegurat que "els qui han de demanar perdó són aquells que van picar a la gent simplement per voler expressar democràticament i pacíficament el seu dret a ser lliure", en referència a l'1-O. Amb tot, ha agraït la presència de la gent que s'ha acostat fins a Lledoners. "Continuem dempeus, sempre dempeus", ha recalcat.

En el seu discurs, Jordi Turull ha criticat que el govern espanyol els ha concedit un indult "condicionat, revisable i parcial" i ha advertit: "El nostre compromís per culminar el que vam començar l'1-O no és condicionat, revisable ni parcial". Turull ha agraït el suport a totes les persones que han estat al seu costat durant els anys que han estat a la presó i als que els han donat "força i coratge" des de "l'exili", com Carles Puigdemont o Marta Rovira. Turull creu que han demostrat a Europa que "hi ha un Guantánamo" de la justícia. "Que sàpiguen que ara s'hi sumaran nou persones més per aconseguir la seva llibertat", ha dit.

Per la seva banda, Raül Romeva ha assegurat que surten de la presó "a treballar per la llibertat, per l'amnistia, per l'autodeterminació i la república": "Que ningú s'equivoqui", ha expressat. L'exconseller ha dit que els presos van "a totes" i que seguiran treballant per "construir i sumar per la república, perquè no és una opció, és una necessitat". Romeva també ha dit que el camí cap a la independència és "irreversible" i que el culminaran "més d'hora o més tard". "Avui no s'acaba res", ha resumit.

I Joaquim Forn, per últim, ha reivindicat la pancarta 'Freedom for Catalonia' que aquest dimecres lluïen els expresos a la sortida i amb la que s'han fotografiat. L'exconseller d'Interior ha recordat la campanya dels Jocs Olímpics de Barcelona el 1992 tot dient que "ja tenien clar que era un bon moment per reivindicar la llibertat del país i donar-ho a conèixer al món sencer". També ha agraït les mostres de suport dels ciutadans tot enviant-los el missatge que "seguiran lluitant per l'amnistia i la justícia" a Catalunya. L'acte s'ha tancat amb el cant d'Els Segadors amb la participació de tots els assistents.

Borràs i consellers reben Forcadell

L'expresidenta del Parlament Carme Forcadell ha sortit de Wad-Ras de Barcelona després de ser indultada. Ho ha fet a les 12 en punt i ha estat rebuda per la presidenta del Parlament, Laura Borràs, i diversos consellers com Joan Ignasi Elena, Roger Torrent, Jaume Giró o Tània Verge. També hi havia altres dirigents polítics com la republicana Marta Vilalta o Alba Vergés, així com Meritxell Serret. Després dels primers aplaudiments, hi ha hagut crits d'amnistia entre les persones que l'esperaven a fora.

L'expresidenta del Parlament Carme Forcadell, després de sortir de Wad-Ras acompanyada per Laura Borràs, Roger Torrent, Marta Vilalta Miquel Codolar

 En una breu atenció als mitjans i a les desenes de persones que li han donat suport quan ha estat alliberada, ha explicat que la decisió del govern espanyol és "un pas cap al final de la repressió" que s'ha de fer servir per "aconseguir l'amnistia, l'autodeterminació i la República catalana". Segons ella, "l'alegria no és completa" tot i l'excarceració dels nou líders del procés que lluitaran "perquè exiliats i represaliats puguin ser lliures". Per Forcadell, si els independentistes no s'haguessin imposat "elecció rere elecció", els indults no s'haurien concedit.

Bassa: "És un pas endavant però hem de fer molts passos més"

L’exconsellera de Treball, per la seva banda, ha sortit del centre penitenciari del Puig de les Basses a les 12.17 hores. Ho ha fet 3 anys i quatre mesos després d’ingressar a la presó. A l’exterior, esperaven a Dolors Bassa més d’un centenar de persones amb rams, pancartes i fotografies. També hi han acudit les consellers de Presidència, Laura Vilagrà, Acció Climàtica, Teresa Jordà i la de Justícia, Lourdes Ciuró, que l’han acompanyat a la sortida juntament amb la seva germana, Dolors Bassa, i el seu fill.

Els indults, ha dit, són un "pas endavant" però ha avisat que cal fer "molts passos més". "És un primer pas que obre la porta a fer les coses des de la política i no la judicialització", ha dit. Però ha afegit: "No hem d'oblidar que avui només sortim nou persones, n'hi ha moltes d'exiliades i encausades". Bassa, a més, ha recordat que el dia 29 haurà de comparèixer davant del Tribunal de Comptes, un tribunal que ha qualificat "d'ignomínia". "No som on som perquè hi diguin sinó perquè queda molt per fer", ha insistit.

L'exconsellera també ha dit que els indults haurien d'haver arribar "molt abans" i que, tot i que els celebra, no signifiquen el final de res. "Els nostres ideals són els mateixos. Fins ben aviat al carrer!", ha dit als centenars d'assistents.

En directe

Última actualització 13:16

 Els set líders independentistes indultats per l'1-O han refermat el seu compromís amb l'independentisme minuts després de la posada en llibertat de Lledoners. "Tenim les conviccions més fortes que mai", han advertit des de dalt d'un escenari.

El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, sobre els indults: "No es tanca res, es corregeix una de les moltes injustícies de la repressió política".

La santpedorenca Laura VIlagrà, consellera de Presidència, ha encapçalat la rebuda a Dolors Bassa a les portes de Puig de les Basses.

 L’exconsellera de Treball, Dolors Bassa, ha sortit del centre penitenciari del Puig de les Basses a les 12.17 hores. Ho ha fet 3 anys i quatre mesos després d’ingressar a la presó.

Malgrat la pluja, desenes de persones s'han aplegat a Lledoners per donar suport als líders independentistes i donar-los escalf amb pancartes, crits de 'Llibertat' i aplaudiments. 

Els set presos de Lledoners també han abandonat la presó a les 12 i pocs minuts. Ho han fet junts i lluint una pancarta.

Forcadell, la primera en sortir

L'expresidenta del Parlament ha sortit aquest dimecres de la presó de Wad-Ras de Barcelona després de ser indultada. Ho ha fet a les 12 h en punt i ha estat rebuda per la presidenta del Parlament, Laura Borràs, i diversos consellers com Joan Ignasi Elena, Roger Torrent, Jaume Giró o Tània Verge. 

El consell de ministres va apujar de quatre a sis anys el període per no delinquir de Junqueras

El consell de ministres del govern espanyol d'aquests dimarts va apujar de quatre a sis anys el període en el qual Oriol Junqueras no pot cometre cap delicte greu si vol mantenir vigent l'indult. Inicialment l'informe del Ministeri de Justícia preveia quatre anys de període de seguretat, com Romeva o Forcadell. No obstant això, aquest dimecres el ministre, Juan Carlos Campo, ha explicat que les últimes "informacions i reflexions" van fer que els ministres acordessin apujar aquest període a sis anys, com Turull, Rull o Forn. Aquest cap de setmana, Junqueras va dir que els indults eren un "triomf" de l'independentisme sobre l'estat.

El govern espanyol creu que Vox i el PP no estan legitimats per recórrer els indults al Suprem

El govern espanyol creu que el Tribunal Suprem acabarà rebutjant els recursos que el PP, Vox i Cs han anunciat contra els indults als presos independentistes. Fonts de l'executiu asseguren que les formacions de la dreta no tenen legitimació per recórrer contra uns indults fonamentats que s'emmarquen en les capacitats legals del govern espanyol. Especialment en el cas del PP, perquè malgrat que el líder de PP, Pablo Casado, va apuntar que utilitzaria un informe de la Guàrdia Civil sobre els CDR per argumentar la seva legitimació, l'executiu considera que "hi ha doctrina consolidada" que apunta que el recurs no pot ser per motius "genèrics", sinó únicament pel contingut dels decrets.

Bal afirma que dijous Cs interposarà un recurs al Suprem contra els indults als presos

El portaveu de Cs, Edmundo Bal, ha afirmat que el partit liberal interposarà demà dijous un recurs al Tribunal Suprem contra els indults als nou presos independentistes. Vox i el PP també han anunciat recursos davant la sala contenciosa-administrativa de l'alt tribunal. Tanmateix, juristes dubten que els partits que no van formar part del procés penal contra els polítics presos tinguin legitimació per presentar recurs.

Les presons reben la comunicació del Suprem per excarcerar els nou presos independentistes

Les presons de Lledoners (Sant Joan de Vilatorrada), Puig de les Basses (Figueres) i Wad-Ras (Barcelona) han rebut aquest dimecres cap a les 10.30 hores la comunicació de les providències i manaments del Tribunal Suprem que fan efectius els indults del govern espanyol als nou presos independentistes. 

Torra afirma que cal "treure Catalunya de la presó d'Espanya"

L'expresident de la Generalitat Quim Torra ha afirmat que comparteix objectiu amb els nou presos de l'1-O que aquest dimecres abandonen la presó després dels indults: "Treure Catalunya de la presó d'Espanya". A través de Twitter, Torra ha assegurat que s'alegra que "s'acabi la presó", tant pels líders independentistes com per les seves famílies. Després que el BOE hagi publicat a primera hora els nou indults, el Tribunal Suprem ja ha comunicat la interlocutòria d'excarceració a les presons i els polítics empresonats per l'1-O abandonaran els centres penitenciaris als voltants de les 12 del migdia.

Sánchez admet que els indults "no resolen" el conflicte però demana a ERC i JxCat que "defensin el pacte constitucional"

Els indults als presos independentistes han protagonitzat aquest dimecres novament la sessió de control al govern espanyol amb 9 preguntes dirigides a l'executiu sobre la qüestió. Tres al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que ha admès que els indults "no resolen" el conflicte, però ha aprofitat la sessió per demanar a ERC i JxCat que més enllà de la seva militància independentista "defensin el pacte constitucional, la legalitat democràtica i l'Estatut d'autonomia". Ha insistit a situar l'Agenda per al Retrobament com a eix del diàleg amb la Generalitat i ha advertit les formacions independentistes que l'autodeterminació "no és constitucional".

Mas proposa un referèndum on es puguin votar "la independència" i "la millora de l'autogovern"

L'expresident de la Generalitat Artur Mas ha posat sobre la taula la que creu que hauria de ser la "solució política" per resoldre el conflicte entre Catalunya i Espanya, després d ela concessió dels indults. En un article a El País, Mas assegura que "la solució definitiva passa per la política" i "per un referèndum vinculant i acordat". "Seria necessària una proposta estatal que es pogués posar al costat de la proposta de la independència", demana, tot reclamant que es faci "un referèndum acordat, amb dues preguntes i amb dues formes diferents d'implementar les respostes". Així, diu, "es podrien votar dues propostes: la independència per part del sobiranisme català; i la millora de l'autogovern per part de l'Estat espanyol".

Puigneró lamenta que es mantingui la inhabilitació per als presos indultats

El vicepresident de la Generalitat i conseller de Polítiques Digitals i Territori, Jordi Puigneró, ha lamentat aquest dimecres al matí que es mantingui la inhabilitació per als presos independentistes indultats. "Per què es manté la inhabilitació per fer política? Es pretén que no es faci política?", s'ha preguntat Puigneró, que també ha assegurat que els indults "no resolen la repressió, la persecució política i exili". "Benvinguts però hi ha molta feina per fer", ha continuat. El vicepresident també ha situat el dret de l'autodeterminació i l'amnistia com a sortida pel conflicte català.

225 persones, segons la Guàrdia Urbana, s'han manifestat al centre de Barcelona per mostrar el rebuig als indults. Hi han acudit el líder de Vox al Parlament, Ignacio Garriga, els diputats de Cs Nacho Martín Blanco i Anna Grau, i el cap del PP de Barcelona, Josep Bou.

Els presos sortiran aquest dimecres a les 12 h

Els nou presos del procés sortiran aquest 23 de juny de la presó a partir de les 12 hores i seran rebuts per membres de Govern i diputats, un cop sigui efectiu l'indult parcial que ha aprovat el Govern espanyol. Segons han informat a Efe fonts dels partits independentistes, és previst que facin declaracions públiques un cop en llibertat

Veure més