L’auge de la Xina és «irreversible» i els que intentin frenar-lo acabaran amb els caps «colpejats i ensangonats» contra un gran mur d’acer format per 1.400 milions de xinesos. Ho va dir ahir el president, Xi Jinping, en l’acte central dels fastos del centenari del Partit Comunista.

Xi va oferir un discurs nacionalista i combatiu i va destacar els patiments del país, que va prometre que no es repetiran. Va parlar de les Guerres de l’Opi, del colonialisme europeu i l’imperialisme japonès, encara en la psique nacional. «Aquells temps en què el poble xinès era trepitjat han acabat per sempre», va prometre. Va recordar que la Xina mai ha oprimit ni subjugat cap país i, per la mateixa raó, no permetrà que l’oprimeixin o la subjuguin. I aquí va arribar la referència als caps.

També va defensar el rol del partit al final de l’esclavista règim feudal, la modernització del país i l’erradicació de la pobresa, però és dubtós que del discurs es recordi més el llistat de les fites que el de les amenaces. El to va complaure l’audiència interna i va donar munició als que desconfien de l’«auge pacífic» i anuncien un cúmul de desastres sota la seva creixent influència. El seu costum d’encoratjar les masses periòdicament amb fragoroses diatribes té un efecte devastador per a la seva imatge global. El seu discurs va arribar, paradoxalment, setmanes després que demanés construir «una imatge més amorosa» per ampliar el seu cercle d’amistats.