A fer quilòmetres. I amb la cartera plena per proveir-se. Amb l’arrencada del mes de juliol ho fan les vacances per als que aprofiten aquest mes per descansar, i com és habitual cada any les calculadores familiars treuen fum a l’hora de plantejar-se agafar el cotxe per viatjar. Omplir el dipòsit comença a ser una tasca que requereix precisió econòmica, ja que des de començament d’any el preu dels carburants s’ha encarit prop d’entre un 21 i un 25% respecte al mateix període de l’any passat. Cert és que veníem dels moments més durs del confinament per la pandèmia, però també és cert que ja en Setmana Santa el preu de dièsel i gasolina es va col·locar a nivells prepandèmia.

Per als que engeguen aquesta setmana les vacances convé que tingueu en compte els punts de la geografia on podreu trobar millors preus per proveir-se. Després de tres dies amb els preus pràcticament inalterables, el litre de gasolina sense plom de 95 octans voreja els 1,40 euros de mitjana a Espanya, el de 95 octans està en 1,559 euros, mentre que el dièsel se situa en els 1,259 euros. Són xifres molt similars a les que hi havia abans de la pandèmia, però s’acosten perillosament als màxims històrics registrats, 1,528 euros el litre de gasolina i 1,451 euros el litre de dièsel.

El preu més baix

Les gasolineres ‘low cost’ són les que s’emporten la palma a l’hora de planificar les rutes, i es troben generalment en polígons industrials, supermercats o carreteres. Si el nostre viatge passa per Cortes de Pallars, a València, tindrem sort, ja que allà trobarem l’estació de servei amb el litre de gasolina sense plom de 95 més barat d’Espanya, a 1,149 euros. Tot i que també podem trobar la segona gasolinera econòmica a Puente Genil (Còrdova) i a Palafrugelll (Girona) que cobren 1,159 euros per litre.

En el cas de la gasolina sense plom de 98 octans, les tres més barates són les de Carbajosa de la Sagrada (Salamanca), una altra a Sant Guim de Freixenet (Lleida) i l'altra a Galvez (Toledo) amb preus d’1,281, 1,288 i 1,289 euros, respectivament, el litre. En el cas del dièsel hi ha dues estacions de Palafrugell (Girona) que són les més barates, amb el preu per litre a 1,027 i 1,035 euros, mentre que el tercer punt més econòmic d’Espanya el trobarem a Villajoyosa (Alacant) amb el litre a 1,038 euros. Totes aquestes dades estan registrades segons informen les mateixes estacions i el valor mitjà ve reflectits des del Ministeri de Transició Ecològica.

Els operadors tradicionals, dels grans grups com Repsol, Cepsa, Galp, Shell i BP, disposen d’uns preus relativament més alts, en franges que van dels 1,424 als 1,358 euros per litre de sense plom 95, entre 1,551 i 1,490 euros el litre de sense plom 98 i entre 1,293 i 1,228 euros el litre de dièsel. A Espanya, per cada litre de combustible de què ens proveïm, 0,75 euros corresponen als impostos del govern. Només 0,397 euros són per la matèria primera.

L’increment dels preus obeeix bàsicament a la recuperació del preu del petroli dels últims mesos. Els experts vaticinen algun increment més de preus per a aquest any, ja que el preu del barril Brent (de referència a Europa) podria situar-se per sobre dels 80 dòlars.