El jutge de l’Audiència Nacional Manuel García Castellón ha imputat Repsol i CaixaBank com a persones jurídiques en la causa sobre els encàrrecs realitzats a l’excomissari José Manuel Villarejo que tindrien com a objectiu investigar l’expresident de Sacyr, Luis del Rivero. El magistrat atén així la petició de la Fiscalia Anticorrupció, i cita com investigades a totes dues companyies, que declararan el pròxim 26 de juliol per presumptes delictes de suborn i revelació de secrets.

Aquesta peça separada del cas Tàndem es refereix al presumpte espionatge que totes dues companyies haurien encarregat a Cenyt, empresa vinculada a Villarejo, per investigar l’expresident de Sacyr per la seva relació amb Petrolis Mexicans per aconseguir el control de la petroliera. En un acte conegut ahir, el magistrat indica que existeixen indicis que Repsol i CaixaBank, a través dels seus responsables de seguretat, van realitzar un encàrrec directe a Villarejo, quan estava en servei actiu al Cos Nacional de Policia, per investigar del Rivero i el seu entorn. Segons el titular del jutjat central d’Instrucció número 6, hi ha dubtes sobre la diligència emprada per les dues entitats en contractar Villarejo en un moment en què aquest encara era funcionari.

Fonts de CaixaBank es van limitar a assenyalar que «el procés està subiudice» i que, « com sempre», prestaran «la màxima col·laboració amb els tribunals». Fonts de Repsol van reiterar la seva disposició a col·laborar amb la Justícia i deixar clar que la condició d’investigada «no té cap conseqüència sobre la societat, la seva governança o activitat».

En un comunicat remès a la CNMV lamenta que l’acte ha estat adoptat sense prendre declaració com a testimoni al chief compliance officer del grup, malgrat les reiterades peticions en tal sentit. I afirmen que Repsol «demostrarà que ni hi va haver incompliment ni infracció de cap norma, ni li era possible conèixer que cap persona relacionada amb Cenyt tingués la condició de funcionari en actiu».