La Comissió Europea (CE) va obrir aquest dijous procediments d’infracció contra Hongria i Polònia per discriminar el col·lectiu LGTBIQ+. El procediment contra Hongria està motivat per la polèmica llei que prohibeix parlar d’homosexualitat en els col·legis i en els mitjans de comunicació, mentre que el de Polònia es deu a la declaració de «zones lliures d’ideologia LGBT». En concret, Brussel·les va enviar a Budapest i Varsòvia cartes d’emplaçament, el primer pas en el procediment d’infracció, que en última instància pot acabar davant el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE). Brussel·les va destacar en un comunicat que els expedients estan relacionats amb «la igualtat i la protecció dels drets fonamentals».

El 23 de juny Hongria va publicar una llei que ja han criticat gran part dels Estats membres i la pròpia Comissió pel fet que imposa mesures restrictives i discriminatòries contra la comunitat LGTBIQ. La norma prohibeix o limita l’accés de les persones menors de divuit anys a continguts que promoguin o exposin la denominada «divergència respecte a la identitat personal corresponent al sexe en el moment del naixement, el canvi de sexe o l’homosexualitat». La CE creu que la llei viola la dignitat humana, la llibertat d’expressió i d’informació, el dret al respecte de la vida privada i el dret a la no discriminació. L’Executiu comunitari també va precisar que el passat 19 de gener l’autoritat hongaresa encarregada de la protecció dels consumidors va obligar a l’editor d’un llibre per a nens que presentava a persones LGTBIQ+ a incloure un advertiment que l’obra contenia «formes de conducta que es desvien dels rols de gènere tradicionals». La Comissió considera que això equival a restringir el dret a la llibertat d’expressió i a la no discriminació.

Pel que a Polònia es refereix, l’expedient es va obrir perquè des de 2019 municipis i regions del país van adoptar resolucions sobre la creació de «zones lliures d’ideologia LGBT». A la CE el preocupa que aquestes declaracions violin el Dret comunitari quant a la no discriminació per motius d’orientació sexual. Després de l’enviament de les cartes d’emplaçament, Varsòvia i Budapest tenen dos mesos per a respondre. Si no ho fan, la CE podrà remetre’ls un dictamen motivat i, més endavant, portar el cas al TJUE.