El director general de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)Tedros Adhanom Ghebreyesus, ha demanat a la Xina més transparència a l’hora d’informar dels primers casos de covid-19 i ha advertit que conèixer els orígens del coronavirus «és un deute pendent amb els milions de persones que l’han patit».

«Demanem a la Xina que sigui transparent i oberta, que cooperi especialment aportant les dades en brut sobre els primers dies de la pandèmia», va assegurar en una compareixença de premsa amb el ministre alemany de Salut, Jens Spahn, que es va unir a aquesta crida d’atenció a les autoritats xineses.

Seguir la investigació

Tedros va assegurar que després de la primera fase d’investigacions, que va culminar amb una visita d’experts internacionals a Wuhan (la ciutat central xinesa on es van diagnosticar els primers casos), se n’està dissenyant una segona.

«Necessitem continuar la investigació per saber què va passar realment, ja que, si ho acabem sabent, ens pot servir per evitar crisis futures similars», va afirmar l’expert etíop.

Tedros va admetre que «hi ha hagut molta pressió» per descartar la hipòtesi que la pandèmia va sorgir en un accident de laboratori (teoria que ha sigut especialment destacada per mitjans i autoritats dels EUA), però va argumentar que «per excloure-la es necessita informació més completa».

Errors en laboratoris

El director general també va admetre que «els accidents de laboratori poden passar» i va assegurar que ell mateix, treballant en aquesta mena d’instal·lacions en el passat com a expert en immunologia, va cometre algun error.

«Revisar el que va passar als laboratoris és important i necessitem informació directa sobre la situació d’aquestes instal·lacions abans de la pandèmia i al principi de l’aparició», va concloure.

Les declaracions de Tedros suposen un destacat canvi de to després de mesos en què havia declinat comentar públicament la teoria del laboratori o l’actitud de les autoritats xineses en les investigacions, que van començar amb mesos de retard i bastants obstacles per als experts de l’OMS i altres agències.