El director general de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, va demanar ahir a la Xina més transparència a l’hora d’informar dels primers casos de covid-19, i va assegurar que conèixer els orígens del coronavirus «és un deute pendent amb milions de persones que l’han patit». «Demanem a la Xina que sigui transparent i oberta, que cooperi aportant les dades en brut sobre els primers dies de la pandèmia», va assegurar en una compareixença de premsa amb el ministre alemany de Salut, Jens Spahn, que es va unir a aquesta crida de atenció a les autoritats xineses.

Tedros va assegurar que després de la primera fase d’investigacions, que va culminar amb una visita d’experts internacionals a Wuhan, s’està dissenyant ja una segona fase. «Necessitem continuar la investigació per saber què va passar realment, ja que si ho acabem sabent ens pot servir per evitar crisis futures similars», va afirmar l’expert etíop.

Tedros va admetre que «hi ha hagut molta pressió» per descartar la hipòtesi que la pandèmia va sorgir en un accident de laboratori (teoria que ha estat especialment destacada per mitjans i autoritats dels EUA), però va argumentar que «per excloure-la es necessita informació més completa».