L'incendi de Santa Coloma de Queralt (Conca de Barberà) afecta ja unes 153 hectàrees i obliga a confinar el nucli de Sant Gallard, al municipi veí de les Piles, i també Bellprat (Anoia), cap a on avança. 59 dotacions terrestres i 8 mitjans aeris dels Bombers de la Generalitat treballen per combatre el foc, que crema sobretot terreny agrícola de Santa Coloma de Queralt, les Piles i Bellprat.

Segons els Agents Rurals, 112 de les hectàrees afectades són camps agrícoles, 39 són terreny forestal i dues corresponen a sòl urbà, tot i que els Bombers no tenen constància de cap edifici cremat. Per municipis, la majoria d'hectàrees cremades són a les Piles (67), seguida de Santa Coloma (43,5) i Bellprat (42,5).

L'avís s'ha rebut a les 15.18 hores d'aquest dissabte a tocar del quilòmetre 25 de la C-241d i ha progressat ràpidament per camps de sembrat cap a l'est. En aquest punt del cap, els Bombers ha fet cremes d'eixamplament, protegint així el nucli de Sant Gallard. En el dispositiu d'extinció treballen 48 dotacions terrestres –entre les quals 26 vehicles d'aigua, unitats del Grup d'Actuacions Forestals (GRAF), de l'Equip de Prevenció Activa (EPAF) i del Grup Operatiu de Suport (GROS)– i 12 mitjans aeris –sis avions de vigilància i atac, quatre helicòpters bombarders i dos de comandament–. A més també hi treballen efectius de les Agrupacions de Defensa Forestal (ADF) de la zona, tractors que ajuden a llaurar els camps i efectius del cos d'Agents Rurals.

A causa del foc s'han tallat al trànsit les carreteres properes T-201, C-241d, B-220 i BV-2201. Els Mossos d'Esquadra estan controlant els accessos a la zona que afecta, segons el Servei Català de Trànsit, del quilòmetre 10 al 27 de la carretera T-201 a Santa Coloma de Queralt i del quilòmetre 10 al 17 de la C-241d.

A més, també s’han desplaçat dues unitats del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) amb caràcter preventiu. Protecció Civil de la Generalitat manté en alerta el pla especial d'emergències per incendis forestals (Infocat) i demana a la ciutadania extremar al màxim les precaucions en el medi natural i evitar qualsevol conducta de risc. En cas de veure foc o fum cal trucar ràpidament al telèfon d'emergències 112.