El Departament de Salut posa en marxa el qüestionari web “Soc contacte estret?” perquè qualsevol persona pugui verificar en menys d’un minut si és un contacte estret d’un positiu de covid. El resultat es coneix en finalitzar el test i, si s’escau, s’indica les mesures que cal prendre.  

L’objectiu d’aquesta eina ràpida i senzilla, que s’ha activat durant la cinquena onada de la pandèmia, és reduir les consultes de l’Atenció Primària i del 061 que no necessiten l’atenció d’un professional sanitari i que es poden resoldre amb aquest qüestionari web i, per tant, focalitzar l’ús dels serveis sanitaris per l’atenció dels símptomes i altres problemes de salut, tinguin o no relació amb la Covid-19.

El qüestionari, de respostes afirmatives o negatives, pregunta, per exemple, si has estat en contacte amb una persona positiva de COVID-19; si has estat a menys de 2 metres de distància de la persona positiva, si has rebut la pauta completa de vacunació o si tens símptomes.

Contacte estret

Si el resultat del test indica que la persona és contacte estret, se li concreta que s’ha aïllar 10 dies a casa i que ha d’estar alerta per si desenvolupa símptomes. A més, se li notifica que no se li ha de fer cap prova diagnòstica, però en cas que tingui algun malestar associat a la COVID-19, ha de contactar amb el seu centre d'atenció primària o bé trucar al 061 Salut Respon. També se sol·licita que demani al seu positiu que accedeixi a ContacteCovid.Cat a través de l'SMS que rebrà i el reporti com a contacte estret. Un cop l'hagi reportat com a contacte estret, rebrà un SMS des d'on podrà tramitar la baixa laboral, en cas de ser necessari.

En el cas que l’usuari no sigui contacte estret, se li concreta que no ha de fer quarantena, però que ha de seguir respectant les mesures de seguretat per evitar el contagi. 

A diferència de les altres onades de la COVID-19, actualment hi ha més interacció social i desplaçaments, ja que en onades anteriors estaven més restringits. Per aquest motiu, és important posar el focus en la identificació dels contactes i complir correctament les quarantenes dels casos que pertoquin.