La Generalitat de Catalunya acudirà a la comissió bilateral d’avui amb el Govern central a Madrid amb una llista d’exigències de 56 traspassos, entre aquests la gestió de l’aeroport de Barcelona-El Prat, competències de la Seguretat Social i més funcions per als Mossos d’Esquadra.

Per la seva banda, el Govern central, que durant les últimes setmanes assenyalava que en la trobada es parlaria únicament d’assumptes com beques o transports, ha obert genèricament la porta a tractar altres transferències i qüestions de l’Estatut, tot i que declina debatre sobre fons europeus.

L’Executiu de Pedro Sánchez explica que aquesta gestió dels fons europeus es debatrà de manera més tècnica en una conferència sectorial presidida per la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, amb totes les Comunitats Autònomes avui al matí, després que es discutís en la conferència de presidents de Salamanca amb un perfil més polític.

Precisament, el president de Catalunya, Pere Aragonès, va ser l’únic absent en aquesta cita multilateral amb la resta de dirigents autonòmics a Salamanca i, segons assenyalen fonts governamentals, l’Executiu central encara no ha pogut confirmar l’assistència de la Generalitat en aquesta conferència sectorial sobre fons europeus.

En tot cas, el Govern espanyol assumeix que la Generalitat pugui treure aquest assumpte en la cita d’aquesta tarda, tot i que insisteixen que declinaran debatre bilateralment aquest afer.

Tres carpetes sobre la taula

La reunió està convocada a les 16 h a la seu del Ministeri de Política Territorial. Hi seran presents les 56 reivindicacions que demanarà el Govern català en la comissió bilateral, que estan dividides en tres carpetes: la de traspassos, la de transferències i la d’«incompliments» de l’Executiu central, que abasten aspectes com la gestió d’infraestructures, la seguretat social i les beques estudiantils.

Dins de la de transferències, destaca la gestió de l’aeroport de Barcelona-El Prat. En el capítol d’incompliments que la Generalitat considera que el Govern central els deu, els d’Aragonès inclouen la disposició addicional tercera de l’Estatut, la llei de dependència, les inversions en Rodalies i en els Mossos d’Esquadra, entre d’altres.

Socialistes i Podem negocien traspassar Rodalies a la Generalitat

Els socis de Govern, el PSOE i Unides Podem, estan negociant incloure en els pròxims Pressupostos Generals de l’Estat el traspàs de la gestió de Renfe Rodalies a la Generalitat. La transferència d’aquestes competències és una reivindicació històrica de diversos partits catalanistes des de fa anys i un compromís adquirit per l’anterior ministre de Transports, José Luis Ábalos. El traspàs de la gestió de Rodalies implicaria, entre altres coses, que la Generalitat passaria a controlar i ser responsable dels maquinistes, els trens, les estacions i les vies.