El Govern de la Generalitat ha decidit endurir els paràmetres per determinar els municipis on s'aplica el confinament nocturn i a partir d'ara es prendrà com a referència el límit de 250 casos de covid per cada 100.000 habitants i no els 400 com venia essent habitual. D’aquesta manera, i si la justícia ho aprova, en la propera revisió els municipis afectats passaran de 163 a 176, 19 dels quals de la Catalunya Central. Manresa entra a la llista i Igualada hi retorna, mentre que en surten Sallent i Moià.

L'anunci l'ha fet aquest dimarts la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, qui a més d'explicar aquest canvi també ha avançat que la Generalitat demanarà al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que validi les seves mesures restrictives no per una setmana si no per a dues, fins al 20 d'agost. Plaja ha explicat que tot i que els contagis baixen, la pressió a les UCI és "altíssima" i la situació continua sent greu i preocupant.

El confinament nocturn entre la una de la matinada i les sis del matí està vigent fins divendres a 163 municipis. A partir de llavors, i un cop el TSJC ho autoritzi, s'aplicarà a tots aquells municipis que tinguin més de 250 casos de covid-19 per cada 100.000 habitants, així com en aquells limítrofs que es consideri tot i no complir els paràmetres.

Llista dels municipis de la Catalunya Central amb toc de queda

De les comarques centrals entren a la llista Castellví de Rosanes, Igualada, Manresa, Piera, Súria i Vilanova del Camí; i s'hi mantenen Abrera, Capellades, Esparreguera, la Seu d'Urgell, Martorell, Masquefa, Navarcles, Olesa, Sant Esteve Sesrovires, Sant Fruitós de Bages, Sant Joan de Vilatorrada, Sant Vicenç de Castellet i Solsona.

A la següent taula pot consultar tots els municipis que tindran confinament nocturn almenys fins al 20 d'agost. Pot navegar per les pàgines o fer servir el buscador. Les dades les ha facilitat el Departament de Salut i IA7 és la Incidència Acumulada en els darrers set dies (casos acumulats per cada 100.000 habitants).

Plaja ha reconegut que els indicadors de la pandèmia van a la baixa però no els ingressos a l'UCI ni la pressió hospitalària en general. Per això, ha justificat la necessitat d'ampliar el toc de queda nocturn i fer-ho durant dues setmanes. En aquest sentit, ha dit que baixar el límit de 400 a 250 busca aconseguir aquesta pressió assistencial i ha recordat que el màxim fixat per considerar que la situació és extremadament greu és de 125. Ha apuntat que el Govern ha establert el límit en el doble d'aquest valor.

La portaveu ha dit que la mesura s'ha demostrat efectiva per reduir la interacció social i fer abaixar els contagis, però ha valorat que encara són necessaris més dies per aconseguir que també baixin les hospitalitzacions, que es troben "lluny" de les xifres desitjades. A més, ha recordat que la pressió assistencial baixa a un ritme més lent que els contagis. Amb tot, ha confiat que en "dues setmanes" es pugui veure algun avenç en aquest sentit.

La comissió delegada encarregada de la gestió de la pandèmia ha celebrat una reunió extraordinària després de la reunió de Govern durant la qual s'està acabant de redactar la resolució i establint els municipis que hi entren.

Per últim, ha apuntat que quan s'hagin de descalar mesures es farà "molt a poc a poc".