Una potent explosió, seguida d’un intens tiroteig, va sacsejar ahir una zona residencial d’alta seguretat a Kabul, en un atac que aparentment estava dirigit contra el ministre de Defensa afganès, Bismillah Khan Mohammadi, que va resultar il·lès.

«El general Bismillah Mohammadi està en bon estat», va afirmar a Twitter després de l’explosió un portaveu del Ministeri de Defensa, Fawad Estimen.

L’explosió va tenir lloc cap a les 20.00 h, hora local, en un barri residencial al centre de la capital, pròxim a l’aèria d’alta seguretat conegut com Zona Verda, va explicar en un missatge el viceportavoz del ministeri afganès de l’Interior, Hamid Roshan.

L’exvicepresident afganès Muhammad Younus Qanuni, membre del partit de Bismillah Khan, va assegurar en un comunicat que «un incident de seguretat» havia tingut lloc en una residència del ministre de Defensa. Bismillah Khan «estava amb mi (en un altre lloc) durant l’incident. Els familiars del ministre han estat també evacuats», va revelar.

Encara que ara com ara es desconeix la naturalesa de l’explosió, diverses fonts no oficials van assegurar que es va tractar d’un cotxe bomba.

El portaveu del ministeri de Salut Pública, Ghulam Dastagir Nazari, va dir a Efe que les seves ambulàncies havien evacuat ara uns deu ferits del lloc, que es troben «fora de perill»

«Però a causa dels combats al lloc de l’explosió, les nostres ambulàncies no poden anar al lloc de l’atac. Creiem que el nombre de víctimes serà superior. Els combats encara continuen a l’àrea», va detallar Nazari.

Per part seva, el portaveu de la Policia de Kabul, Firdaws Faramarz, va dir a Efe que «les forces especials ja han arribat a la zona».

Aquest atac es produeix en un moment d’especial inestabilitat a l’Afganistan, després que l’inici de la retirada final de les tropes estrangeres del país, l’1 de maig, que va desencadenar una ofensiva sense precedents dels talibans.

Els últims tres mesos els insurgents han aconseguit capturar al voltant de 125 centres de districte, el més gran avanç en dues dècades de guerra, i mantenen assetjades diverses capitals provincials, com les meridionals Kandahar i Lashkargah, i l’occidental Herat.

Davant aquesta situació, el Govern afganès va anunciar ahir que «els pròxims dies» buscarà en dues conferències a Doha el suport decisiu de la comunitat internacional per intentar aconseguir una solució política amb els talibans i la fi de la guerra.