Els nivells d'anticossos IgC enfront de la proteïna Spike del SARS-CoV-2 es mantenen estables o fins i tot augmenten set mesos després de la infecció, segons revela un estudi de seguiment en un grup de personal sanitari. L'estudi, coordinat per l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) en col·laboració amb l'Hospital Clínic, es va fer avaluant els nivells de diferents anticossos en personal sanitari entre març i octubre de l'any passat.

La conclusió és que aquests anticossos es van mantenir estables, però en un 75% dels casos van augmentar. Els resultats també donen suport a la idea que els anticossos preexistents contra els coronavirus del refredat comú poden protegir contra la covid-19.

Anticossos estables

La investigació revela que la gran majoria de les infeccions en personal sanitari va ocórrer durant la primera onada. I és que, el percentatge de persones amb anticossos enfront del SARS-CoV-2 va pujar poc entre el març i l’octubre: del 13,5% al 16,4%. A excepció dels anticossos IgM i IgG contra la nucleocàpsida del virus, els altres anticossos de tipus IgG (incloent-hi els neutralitzadors) es van mantenir estables al llarg del temps, confirmant els resultats d'altres estudis recents.

La coautora del treball, Gemma Moncunill, ha explicat que en el 75% de les persones es va observar fins i tot un augment d'anticossos IgG anti-Spike a partir dels cinc mesos, sense cap evidència que haguessin estat novament exposades al virus. En aquest sentit, no es van constatar reinfeccions en el grup de sanitaris estudiat.

Anticossos del refredat comú contra la covid

Pel que fa als anticossos contra els coronavirus del refredat comú (HCoV), els resultats suggereixen que podrien conferir una protecció enfront de la malaltia per covid-19. Les persones que es van infectar per SARS-CoV-2 tenien nivells més baixos d'anticossos contra HCoV. En canvi, les asimptomàtiques tenien nivells més elevats d'IgG i IgA anti-HCoV que les persones simptomàtiques.

Carlota Dobaño, la investigadora que lidera l'estudi, ha apuntat que, tot i que aquesta immunitat creuada no s'ha confirmat, això podria ajudar a entendre a explicar la susceptibilitat tan diferent de la població a la malaltia.