L'incendi Dixie, la gran amenaça per a Califòrnia en aquests moments i que entre dimecres i dijous va arrasar la petita població de Greenville, s’ha convertit en el tercer foc més gran en la història de l'estat daurat.

Incendi al nord de la ciutat d’Atenes | PANAGIOTIS KOUROS/EFE

Aquest incendi, que va començar el 14 de juliol, ja ha cremat més de 175.000 hectàrees, segons va informar ahir el Departament Forestal i de Protecció contra Incendis de Califòrnia (Cal Fire).

El creixement del Dixie els últims dies ha estat molt ràpid i alarmant. Dimecres era l'onzè incendi més gran de la història de Califòrnia, dijous va escalar fins a la sisena posició i ahir va arribar al tercer lloc.

No obstant això, Cal Fire va apuntar que a les valls del front occidental de l'incendi esperaven ahir que hi hagués una mica més d'humitat, un aspecte que podria ajudar els bombers. El Dixie va deixar entre dimecres a la nit i dijous unes escenes terribles al seu pas per Greenville, una petita població de més de mil habitants que pràcticament va ser arrasada per les flames.

Les imatges de mitjans locals van mostrar com el foc havia destrossat nombrosos edificis i havia cremat gran part del poble, situat al vessant de la Sierra Nevada . al nord-oest de Califòrnia.

La població de Greenville va ser evacuada completament fa dies davant el risc que suposava l'avanç del Dixie. Mentre no es pugui fer una avaluació més exhaustiva, les autoritats creuen que s’han cremat tres de cada quatre edificis de Greenville, segons va informar ahir el diari Los Angeles Times.

En total, el Dixie ha arrasat 91 edificis i 43 estructures segons el recompte oficial de Calç Fire. Encara que la recerca sobre la causa de l'incendi continua oberta, la principal hipòtesi és la d'una avaria a la xarxa elèctrica.

Grècia, Turquia i Sibèria continuen afectades per focs i temperatures extremes en un estiu molt sec

Els bombers dels tres països lluiten contra rellotge per intentar extingir les flames

Països de la costa mediterrània oriental com Grècia i Turquia continuen assetjats pels incendis, però també regions de l’Àsia septentrional com Sibèria, on fa mesos que s’estén el foc.

A Grècia, diversos magatzems i plantes industrials al llarg de la carretera entre Atenes i Tessalònica van començar a cremar ahir pels forts vents, que van multiplicar els focus al país, assolat des de fa setmanes per les altes temperatures. Les últimes 24 hores el país ha confirmat 86 nous incendis, segons va fer saber el servei nacional de Bombers al seu compte de Twitter, i 18 persones van ser hospitalitzades, la majoria per problemes respiratoris.

En el cas de Turquia, el president Recep Tayyip Erdogan, va informar ahir que els serveis de Bombers del país havien aconseguit controlar 196 incendis forestals en 44 províncies els últims nou dies, tot i que vuit focus seguien descontrolats. Els focs cremaven en sis províncies: Adana, Antalya, Aydin, Denizli, Isparta i Mugla, en el marc d'una onada d'incendis que van començar el 28 de juliol al sud i el sud-oest del país, i que ahir havien deixat almenys vuit morts.

Pel que fa a Sibèria, que fa mesos que crema, encara es preveu que la temporada d’incendis s’allargui unes quantes setmanes més. La regió de Iacútia s’enfronta a l’estiu més sec de 150 anys de registre i les flames de l’incendi ja havien arrasat ahir 1,5 milions d’hectàrees de bosc, segons les autoritats locals. Els equips d’extinció col·laboren amb desenes de voluntaris per intentar controlar el foc. «Necessitem més gent», suplicaven ahir els bombers. Tot i els voluntaris, és impossible apagar les flames i les autoritats s’han vist obligades a demanar ajuda a l’exèrcit per fer operacions des de l’aire i aconseguir apagar el foc i refrescar els terrenys.