Un 93% de tots els pacients greus de covid-19 que van ser tractats amb EXO-CD24, un nou fàrmac israelià desenvolupat pel Centre Mèdic Sourasky a Tel Aviv, reben l’alta un termini de cinc dies, avança ‘The Jerusalem Post’. L’assaig, en fase II, es va portar a terme a Atenes perquè Israel no tenia prou pacients rellevants.

L’hospital de Tel Aviv va emetre un comunicat en què informa que defineix l’«EXO-CD24, una fórmula innovadora basada en exosomes enriquits amb CD24, administrats per aspiració directa als pulmons per erradicar la tempesta de citocines produïda com a resultat de la infecció de covid-19». Segons expliquen els experts israelians que són darrere d’aquests treballs la infecció per coronavirus té dues etapes, una primera que és semblant a la grip i no necessita tractament i una segona que es presenta entre el 5% i el 7% dels pacients, generalment amb patologies o de grups de risc, i es caracteritza per una hiperactivitat del sistema immunològic.

Aquesta tempesta de citocines de les què parlen els experts israelians fins ara no ha aconseguit ser enderrocada per cap medicament. L’Institut Nacional del Càncer nord-americà defineix la tempesta de citocines com una reacció immunitària greu per la qual el cos allibera molt ràpid massa citocines dipositant-les a la sang.

La televisió estatal israeliana va informar que es presentarà una sol·licitud davant el Comitè de Hèlsinki al Ministeri de Salut per continuar els assajos clínics. Fins al moment s’ha acabat la fase 1 en persones.