Una xarxa de narcotraficants suecs i polonesos que operava a diversos països europeus, principalment a Espanya, ha estat desarticulada per agents de la Guàrdia Civil, la Policia Nacional i la NOA sueca, amb 71 detinguts.

Segons la policia, la investigació va començar el 2018, quan van identificar alguns dels criminals a les províncies de Barcelona i Màlaga. Durant tota l'operació, s'ha intervingut 1.700 kg de haixix, 500 kg de marihuana, 55.000 unitats d'un fàrmac opiaci fet servir com a substitut de l'heroïna, 5 kg de cocaïna i 23 kg d'amfetamina. També s'ha confiscat diverses armes, com dos subfusells, un fusell Kalashnikov AK-47, vuit armes curtes, una granada de mà, cinc pistoles d'aire comprimit i 400 cartutxos.

A més, s'ha intervingut 592.000 euros en efectiu, 1.850.000 euros en comptes bancaris i bitcoins per valor de 15.000 euros. També s'ha bloquejat 64 immobles per valor de més de 14 MEUR, s'ha intervingut 30 vehicles i embargat 23 més, s'ha interceptat 3 embarcacions, 15 rellotges de luxe, 30 obres d'art i diversos equips informàtics.

Investigació en quatre fases

Les investigacions van començar a finals del 2018, amb diverses sol·licituds d'ordres europees d'investigació per part de Suècia sobre un grup que acudia a Espanya per negociar la compra d'estupefaents. Els individus estaven directament relacionats amb diversos grups criminals suecs que es disputen el control de la distribució d'estupefaents a Estocolm i Göteborg, i que han causat la mort d'unes 50 persones a l'any per ajustaments de comptes.

En una primera fase de la investigació, es va identificar una empresa de trasllats sueca utilitzada per transportar la droga des d'Espanya fins a Suècia. Es van intervenir diversos enviaments, un d'aquests a Estocolm, on es van interceptar 55.000 unitats d'un fàrmac opiaci utilitzat com a substitut de l'heroïna i es va detenir el seu receptor. Més tard, es va intervenir 85 kg de marihuana a Göteborg i es va detenir dues persones més. Dies després, es van fer registres domiciliaris a Suècia i a Espanya, amb dos detinguts a Suècia i dos més a Espanya, aquests últims detinguts quan preparaven 265 kg de haixix per a un altre transport.

En una segona fase, es va detenir a Madrid un dels criminals més violents segons la policia, que havia liderat molts dels atacs armats a la capital sueca. Estava catalogat per l'EUROPOL com a objectiu de valor. Paral·lelament, a Suècia es van detenir set investigats més.

Durant la investigació es va detectar que l'organització també introduïa haixix a Espanya des del Marroc, sota el casc d'embarcacions recreatives.

Durant la tercera fase, en total, s'ha fet 30 registres, 21 a Espanya, 7 a Suècia i 2 a Portugal, i s'ha detingut 47 persones. En un d'aquests registres els agents van trobar, entre altres armes de foc, un subfusell de guerra Kalashnikov AK-47 i una granada de fracturació M52. Es va interceptar gairebé una tona de haixix, 500 kg de marihuana, 23 kg d'amfetamina i 5 kg de cocaïna, així com diversos vehicles, 439.000 euros i material informàtic.

Paral·lelament, s'ha investigat com les organitzacions blanquejaven els fons, que es produïa sobretot a través d'inversions en immobles de luxe a Marbella. S'ha estudiat més de 100 empreses espanyoles, i s'han localitzat i bloquejat 64 immobles de luxe i terrenys. En aquesta última fase s'ha fet 15 registres, s'ha embargat 23 vehicles i s'ha decomissat diners en efectiu, en comptes bancaris i i bitcoins per valor de més de 55 MEUR. També s'ha intervingut quatre pistoles, un fusell amb silenciador, una escopeta i cinc armes d'aire comprimit. S'ha detingut nou persones a Espanya i una més al Brasil.