Un terratrèmol de magnitud 7,2 s'ha registrat aquest dissabte al nord-est de Saint-Louis du Sud, al sud d'Haití, segons el Servei Geològic dels Estats Units.

El sisme es va registrar a les 8.29 hora local (12.29 GMT) i ha tingut una profunditat de 10 quilòmetres, d'acord amb la informació.

Haití es va veure afectat el gener de 2010 per un terratrèmol de 7 graus, que va deixar 300.000 morts, igual quantitat de ferits i 1,5 milions de damnificats.

Els Estats Units veu "probable" un alt nombre de víctimes

El Servei Geològic dels Estats Units (USGS) va considerar aquest dissabte que és "probable" que el terratrèmol de magnitud 7,2 registrat al sud d'Haití deixi "un alt nombre de víctimes", a més de danys materials "significatius".

L'Administració Nacional d'Oceans i Atmosfera dels EUA (NOAA), que vigila l'emergència de possibles tsunamis a tot el món, ha avisat de la "amenaça" que es produeixin onades gegantesques gairebé una hora després que es registrés el fort terratrèmol.

"Onades de tsunami que poden arribar a 1 o 3 metres sobre el nivell del mar són probables en algunes costes d'Haití", ha indicat la NOAA.

Ha afegit que aquest tsunami podria arribar a les costes de la capital, Port-au-Prince, les de la ciutat meridional de Jacmel i les de Jérémie (sud-oest), i que l'amenaça podria durar "moltes hores després de l'ona inicial", ja que l'interval entre onades perilloses pot ser "de cinc minuts a una hora".

Aquesta agència geològica ha assignat a aquest terratrèmol una alerta vermella en la seva escala de danys humans, que significa que "és probable que hi hagi un alt nombre de víctimes i és probable que el desastre afecti una zona extensa", ha indicat en la seva pàgina web.

"En el passat, altres esdeveniments amb aquest nivell d'alerta han requerit una resposta de nivell nacional o internacional"

El gener de 2010, un terratrèmol de 7 graus a Haití va deixar 300.000 morts, igual quantitat de ferits i 1,5 milions de damnificats.

Quant al possible impacte econòmic d'aquest nou sisme, l'USGS ha emès una alerta taronja, que implica que "és probable que hi hagi danys significatius", i que les pèrdues econòmiques estimades són de "entre el 0 i el 3% del PIB d'Haití".

Ha recordat que la majoria de la població de la zona afectada pel sisme "resideix en estructures que són vulnerables als tremolors d'un terratrèmol", com aquells construïts amb fang o tova.

El sisme s'ha sentit amb intensitat "molt forta" a Saint-Louis du Sud, Aquin i altres localitats del sud-oest del país, mentre que s'ha notat de manera "moderada" a Port-au-Prince, "lleugera" a Kingston (Jamaica) i "feble" a Santo Domingo (República Dominicana), segons l'USGS.