Equips de rescat, amb la col·laboració internacional de diversos països, continuaven ahir buscant supervivents a Haití, l’endemà del terrible terratrèmol que a l’hora de tancar aquesta edició havia causat més de 700 morts i més de 2.800 ferits al sud-oest del país, que encara no s’havia recuperat del brutal sisme del 2010. És previst que la xifra de víctimes pugui créixer amb el pas de les hores.

El cap del govern, Ariel Henry, que va sobrevolar les zones més afectades per la catàstrofe, va declarar l’estat d’emergència durant un mes en els quatre departaments afectats. Amb una magnitud 7,2, a uns 160 quiòmetres de la capital haitiana, Port-au-Prince, no només ha causat centenars de víctimes mortals sinó que ha deixat atrapades nombroses persones després de l’ensorrament d’esglésies, negocis, escoles i habitatges. Segons l’últim balanç, unes 500 persones van morir a la zona sud, 100 a Grand Anse, 122 a Nippes i dos al nord-est.

Els equips de rescat van actuar contra rellotge per trobar supervivents, i amb gran esforç van aconseguir treure moltes víctimes de la runa, segons va detallar Protecció Civil. No obstant això, els serveis sanitaris estan desbordats i amb prou feines poden atendre totes les emergències.

Davant d’aquest panorama, el país amb menys renda per capita del continent americà s’enfronta ara a una nova crisi humanitària i social.

Des de diferents països i organismes segueix arribant l’ajuda internacional. L’ONU «està treballant per donar suport a les tasques de rescat i socors» a Haití, segons va afirmar el seu secretari general, António Guterres.