La Generalitat ha decidit prorrogar fins dimecres la prohibició d’acampar i realitzar activitats esportives a la muntanya, així com la suspensió de portar a terme activitat agrícola amb maquinària durant el dia a les 24 comarques amb més risc d’incendis. També les restriccions d’accés als parcs naturals de l’Albera, el Montgrí, el Montsant i el cap de Creus.

Tal com ha informat el Departament d’Interior, el Procicat ho ha decidit davant la previsió que entre aquest dilluns i dimarts arribi vent des dels dos extrems de Catalunya, cosa que agreujarà el risc d’incendis forestals, ja que la vegetació continua «molt castigada» per la calor i la sequera, malgrat haver millorat les condicions meteorològiques respecte als últims dies.

Les restriccions vigents des de dijous passat vencien avui, però el comitè tècnic del Pla INFOCAT de Protecció Civil ha proposat allargar-les fins al pròxim dimecres i mantenir activada la seva fase d’alerta davant l’expectativa que les temperatures tornin a pujar, amb l’onada de calor ja finalitzada.

No obstant, el Servei Meteorològic de Catalunya preveu que aquests dies les temperatures puguin arribar als 36 i 38 graus a la zona de l’oest, amb taxes d’humitat molt baixes que podrien millorar durant la nit, i l’entrada de vent als dos extrems del territori –tramuntana, al nord i mestral, al sud– amb una velocitat mitjana de 30 quilòmetres per hora amb ratxes que podrien arribar als 40 quilòmetres per hora.

Propagació ràpida del foc

Davant aquest escenari, Agents Rurals i Bombers de la Generalitat temen avui que si s’ocasiona un incendi, aquest tingui una capacitat de propagació molt més ràpida i pugui comprometre la capacitat per extingir-lo.

Per això, la Generalitat també ha decidit mantenir les restriccions d’accés als espais naturals de l’Albera, Montgrí, Montsant i al Parc Natural del cap de Creus, que se sumen a la suspensió de totes les activitats d’acampada i/o ruta i de les activitats esportives en el medi natural. En el cas de les activitats vinculades a casals de vacances, colònies i estades esportives, hauran de continuar portant-se a terme en l’entorn immediat dels edificis en els quals es dormi.

Es manté a més la suspensió de l’activitat agrícola que comporti ús de maquinària entre les 10.00 i les 20.00 hores, a excepció de la recollida de productes agrícoles, així com la de les obres i intervencions de la xarxa interurbana, menys les autoritzades pel Servei Català de Trànsit.

Evitar la simultaneïtat d'incendis

Els Bombers de la Generalitat mantenen el dispositiu de reforç nivell M1 que es va organitzar per fer front a l’onada de calor dels darrers dies, amb un reforç dels quadres de comandaments i de coordinació i del personal operatiu. Donada la situació d'alt risc d'incendi forestal, l'estratègia dels Bombers consisteix a evitar la simultaneïtat d'incendis.

És per això que en cada incendi forestal que s'iniciï, es fa un atac inicial molt contundent, tant per terra com amb mitjans aeris. Des de l'inici de l'onada de calor, dimecres passat, els Bombers han treballat en 112 incendis de vegetació; 41 de forestals, 39 d'agrícoles i 32 matoll i vegetació urbana.

Encara ara s'estan remullant els incendis de Santa Coloma de Queralt, del passat 24 de juliol, i de la Pobla de Massaluca, de dijous passat. La sequera que es va acumulant dia a dia, les baixes humitats relatives arreu, les altes temperatures i el vent fan que encara no es puguin considerar extingits aquests incendis.