Els milers de joves de diversos països europeus que van participar en una ‘rave’ instal·lada il·legalment en una àrea privada a la vora del llac Mezzano, a la regió del Laci (centre d’Itàlia), van començar dimecres a la nit a abandonar la zona després de la polèmica desencadenada per la festa i la mort d’un participant.

Segons les forces de l’ordre que van vigilar la sortida dels participants i van identificar-ne alguns, actualment queden a l’àrea prop de 250 persones, després que durant la nit els organitzadors van decidir acabar amb la festa que va començar el 15 d’agost i va arribar a congregar prop de 10.000 persones.

La reunió il·legal que esperaven continuar fins al pròxim 23 d’agost havia sigut durament criticada per l’alcalde de Valentano, Stefano Bigiotti, per «comprometre la seguretat de tota la comunitat local, no només pels altíssims riscos associats a l’emergència epidemiològica», sinó també pels possibles danys ambientals.

L’alcalde va expressar el seu desig que «els culpables d’aquesta perversa i vergonyosa iniciativa puguin ser identificats i portats davant la justícia sense demora».

Mor un jove de 25 anys

La polèmica es va intensificar arran de la mort d’un jove italoanglès de 25 anys, el cos del qual va ser trobat per bussejadors al llac, on els seus amics van afirmar que s’havia endinsat durant la nit, segons fonts policials.

Malgrat la mort, la festa no es va aturar i fins a cinc dels participants van ser hospitalitzats per comes etílics i consum de drogues.

A més, segons va informar el diari ‘La Repubblica’, hi ha hagut fins a tres denúncies per violacions i s’han albirat gossos que han mort per la calor i d’inanició. Un dels hospitalitzats ha donat positiu per coronavirus, ha afegit el diari.

Neteja del terreny

Polítics com el líder de la Lliga, Matteo Salvini, han demanat responsabilitats a la ministra de l’Interior, Luciana Lamorgese, per no haver actuat davant aquesta situació «totalment fora de control».

El diari ‘La Repubblica’ cita el delegat del Govern a Viterbo, Giancarlo Sant’Elia, que explica que «el desallotjament era impossible, ja que els milers de participants estaven repartits en una superfície de 30 hectàrees».

Ara, l’Ajuntament haurà d’enfrontar-se a la neteja del terreny i avaluar-ne els danys. «La Guàrdia Forestal ens ha dit que hi hauria grans quantitats d’escombraries. Però, ¿com s’encarrega un municipi de 3.000 habitants de les escombraries que deixen 15.000 persones? No tenim els recursos», va lamentar l’alcalde.