La Fiscalia de l'Audiència Nacional ha presentat un escrit en el qual proposa processar membres dels CDR detinguts el 2019 per presumpta pertinença a organització terrorista. Ho ha fet en el marc de la causa contra ells que se segueix al Jutjat Central d'Instrucció número 6 per suposadament planejar sabotatges i atemptats com a resposta a la sentència condemnatòria del Suprem als líders del 'procés'.

En el seu escrit, el Ministeri Públic suma a aquest delicte, per a nou d'ells, la presumpta tinença i fabricació d'explosius. La Fiscalia considera acreditat que pretenien atemptar contra "objectius prèviament seleccionats".

Aquest escrit, avançat per 'El Confidencial' i que ha pogut confirmar de fonts jurídiques Europa Press, arriba després que veiés la llum un informe de la Guàrdia Civil al maig que atribuïa als detinguts dels Comitès de Defensa de la República (CDR) diverses cerques a Internet de "possibles objectius" entre diferents personalitats contràries a la independència de Catalunya (entre elles, el líder del PP, Pablo Casado).

Va ser el juny de 2020 quan el titular del Jutjat Central d'Instrucció número 6, Manuel García Castelló, va citar per declarar sis d'ells i va reactivar la causa, en la qual investiga un grup dins dels CDR denominat Equip de Resposta Tàctica (ERT) que suposadament buscava la independència de Catalunya "per qualsevol via, inclosa la violenta".

En la cèdula de citació d'un d'aquests imputats l'instructor indicava que l'investiga per la seva integració en el denominat ERT, un grup "fortament organitzat i clandestí, els membres del qual clamen per un augment manifest de la radicalitat de les seves accions".

Segons García Castelló, aquest investigat "tenia coneixement dels fets que s'estaven desenvolupant en el 'laboratori clandestí' on preparaven i confeccionaven diversos compostos explosius, principalment tèrmit. Suposadament, també el va fer servir per a l'emmagatzematge i dipòsit per a tercers de diferents precursors i substàncies químiques perilloses".

També destacava la seva "participació activa i determinació mostrada en els fets violents ocorreguts els dies 14 i 15 d'octubre a l'Aeroport de Barcelona i la Delegació del Govern a Catalunya", així com a la "participació i determinació mostrada en els fets violents arran de la sentència del Tribunal Suprem i bloqueig de la frontera francoespanyola" entre els dies 11 i 13 de novembre de 2019 per membres dels CDR.

En el marc d'aquesta investigació van ser detingudes al setembre 2019 un total de nou persones, de les quals set van ingressar a la presó de manera provisional. L'Audiència Nacional les va posar en llibertat sota fiança i amb mesures cautelars uns mesos després.

La Fiscalia de l'Audiència Nacional qualificava ja el setembre de 2019 de terrorista el grup de nou detinguts dels Comitès de Defensa de la República (CDR) i assegurava que els seus suposats "projectes terroristes" estaven en un "avançat grau de preparació", perquè segons el fiscal ja tenien "objectius seleccionats".