Les forces de seguretat d'Espanya i el Marroc van evitar a primera hora d’ahir que entre 250 i 300 migrants saltessin la doble tanca de Melilla.

Segons va informar ahir Europa Press un portaveu de la Delegació de Govern, cap a les dues de la matinada, el Centre Operatiu de Servei (COS) de la Comandància de la Guàrdia Civil va observar moviments de subsaharians baixant des de la zona del Gurugú cap a la tanca de Melilla pels voltants de Barri Xinès.

L'esmentada font va destacar que en aquell moment van activar el servei de l'helicòpter per poder executar tasques de vigilància en el doble filat, de sis i deu metres d'altura respectivament, que separa la ciutat espanyola del regne magribí.

«Al voltant de les 5 de la matinada hi va haver un intent d’entrada a Melilla d’un grup d’entre 250 i 300 subsaharians», va explicar el portaveu oficial, que va destacar que «el ràpid desplegament de personal de la Guàrdia Civil, la seva actuació i la col·laboració de les Forces de Seguretat marroquines han fet que no hi hagi hagut cap entrada a la ciutat».

En aquesta ocasió, a més, va assegurar que «no cal lamentar cap ferit», ni entre les forces de seguretat ni entre els migrants.

Aquest intent forma part de la pressió migratòria que pateix Melilla aquest estiu,i on aquesta mateixa setmana, dimarts 17 d’agost, es va registrar l’entrada irregular de 57 migrants d’origen subsaharià que formaven part d’un grup de 150 persones, de manera organitzada sobre la doble tanca.

Al seu torn, desenes d'organitzacions de migrants i antiracistes van exigir ahir la dimissió del ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, per les devolucions «il·legals» de menors des de Ceuta al Marroc que el Govern van començar el 13 d'agost.

Les entitats denuncien que aquestes «devolucions forçades» es van fer «sense garanties» per als nens i «trencant l’obligació legal que té l'Estat de protegir tots els menors en situació de vulnerabilitat».

«Davant d’aquesta violació flagrant, una desena de col·lectius i organitzacions antiracistes i defensores dels drets migrants exigeixen a través de la campanya #MarlaskaDimision la renúncia del ministre de l'Interior per la seva responsabilitat directa en les irregularitats del procés d'expulsió que ja han assenyalat autoritats com el Defensor del Poble i l'Audiència Nacional. A més de juristes i organitzacions defensores dels drets de la infància», van declarar els antiracistes a través d'un manifest.

Podem demana més recursos

La portaveu de l'Executiva de Podem, Isa Serra, va demanar ahir que es posin en marxa recursos per protegir els MENA perquè, si no, es «respon favorablement als discursos d’odi» de Vox, de criminalització dels menors estrangers. Aquesta seria, segons ella, la manera d’oferir una resposta «contundent a l’extrema dreta».

Després que la devolució al Marroc dels menors estrangers que van entrar al maig a Ceuta no acompanyats, Serra va afirmar, en una entrevista a Radio Euskadi, recollida per Europa Press, que el que han de fer el ministre d’Interior, Fernando Grande-Marlaska, i el conjunt del Govern és resoldre la situació com més aviat millor.

Després de recordar que ja han qualificat de «molt greu» el que ha passat perquè «vulnera el dret internacional i la legislació pròpia», Serra va assenyalar que els menors no acompanyats que entren a Espanya han de ser protegits de manera especial.

La dirigent de Podem va insistir que les devolucions en calent «són gravíssimes en qualsevol situació, però moltíssim més quan es parla de menors d’edat». Per això, va instar que es facin informes individualitzats i va recordar que la ministra de Drets Socials, Ione Belarra, s'ha posat a disposició del Ministeri de l'Interior per a col·laborar en aquest protocol.