Durant la major part d’enguany, hi havia a Espanya molts més ciutadans que volien vacunar-se com més aviat millor. Ara passa el contrari. Hi ha dosis i un sistema sanitari capaç d’inocular-les en poc temps, però falten avantbraços disposats a rebre la punxada.

Les vacances d’estiu, l’elevat nombre de contagis en aquesta inesperada cinquena onada i el fet que els més joves, que són majoritàriament els qui falten per immunitzar, considerin que no corren un risc greu, han frenat el ritme de vacunació.

Entre l’1 i el 18 de juliol, més de sis milions de persones van rebre la pauta completa. En el mateix període d’agost han estat la meitat, una aturada que posa en perill la meta d’aconseguir al 70% de la població total a final de mes (un objectiu en si mateix més polític que sanitari) i ha provocat que les autonomies busquin nous enfocaments, mentre que el PP critica al Govern espanyol.

Davant l’impacte d’aquesta cinquena onada, els motius de la qual estan en la major capacitat de transmissió de la variant Delta, la fi de gran part de les restriccions i l’augment dels contactes socials, cada vegada són més els territoris que han decidit reduir de sis mesos a dos el termini per vacunar amb una sola dosi els qui han passat la covid. Catalunya, la Comunitat Valenciana, Euskadi, Aragó, Extremadura, Balears i Navarra ja han fet el pas. Altres autonomies estudien fer-lo, en una iniciativa que pot ajudar a recuperar el ritme a mitjà termini. Sobretot ara, després d’un juliol en què es van disparar els contagis, una tendència que fa setmanes que es reverteix. La incidència és en aquests moments dels voltant dels 360 casos per cada 100.000 habitants, davant dels 700 del mes passat.

Alhora, diverses comunitats també han optat per intentar rescatar els que per edat ja haurien d’haver-se vacunat. Sobretot, els més grans de 40 anys que no han rebut cap dosi o no han completat la pauta, un col·lectiu que supera els 2,5 milions de persones.

Després hi ha la immunització sense cita prèvia. Amb una part important dels ciutadans de vacances, fora del seu lloc de residència, la iniciativa pot suposar una ajuda valuosa, assenyalen els experts. Catalunya, per exemple, ha recorregut a camions i autobusos convertits en punts de vacunació itinerants. En aquest sentit, la ministra de Sanitat, Carolina Darias, va animar a «seguir» per aquest camí dimecres passat durant el Consell Interterritorial, una convocatòria en què el Govern i les autonomies es van instar a reunir més evidències científiques i al fet que l’Agència Europea del Medicament es pronunciï la setmana que ve abans d’adoptar una decisió sobre una possible tercera dosi de reforç.

Una campanya reeixida

Malgrat la frenada actual, la campanya de vacunació està sent una història d’èxit, en part per l’accessibilitat del sistema i en part per la resposta positiva de la població: el ritme a Espanya és superior al de la mitjana europea. Entre els països més poblats de tot el món, es troba al capdavant juntament amb Canadà. Gairebé el 65% ja té la pauta completa i més del 10% ha rebut almenys una dosi.