El ministre d’Exteriors, José Manuel Albares, va assegurar que a l’Afganistan ja gairebé no queden espanyols.

Segons va explicar el ministre, a Kabul només hi segueix el personal diplomàtic essencial per coordinar l’operació de repatriació i prou.

En el marc d’aquestes accions, ahir a primera hora del matí, es va enlairar a Kabul un avió espanyol amb 110 afganesos en el qual van volar, entre altres persones, la capitana de l’equip paralímpic de bàsquet. «Intentarem treure al major nombre de persones mentre sigui possible», tal i com es va comprometre José Manuel Albares. «Avui és un dia esperançador», va assegurar el responsable d’Exteriors en una entrevista al Canal 24Horas.

Albares va apuntar que mentre sigui possible i l’aeroport de Kabul continuï obert continuaran evacuant tots els afganesos que han col·laborat amb el personal espanyol.

«S’està intentant fer una llista com més exhaustiva millor per no deixar ningú enrere», va remarcar el ministre abans d’explicar que aquest registre inclou familiars, cònjuges, fills, gent gran dependent, etc.

A més, a la reunió que va mantenir el Govern dijous de la setmana passada, es va obrir la porta per atendre les peticions d’ajudes dels líders de la societat civil i defensors dels drets humans.

Referent a això, el ministre va assegurar que també inclouran «activistes per la igualtat o persones especialment significades».

Al seu torn, avui la presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen i el president del Consell Europeu, Charles Michel, acompanyaran el president de Govern d’Espanya, Pedro Sánchez, en una visita a la base de Torrejón de Ardoz, després de la qual el cap de l’Executiu oferirà les seves primeres paraules a la premsa després de l’inici de la crisi.

«La base de Torrejón serà el centre polític d’Europa i el cor dels valors d’Europa», va sentenciar el responsable d’Exteriors.