Un jutge de Manresa ha enviat a judici per quatre delictes de temptativa d'homicidi a l'acusat d'atacar amb una catana quatre mossos d'esquadra a Moià el 18 de juliol del 2020. El titular del jutjat d'instrucció número 4 de Manresa dóna per finalitzat el sumari i remet el cas a l'Audiència de Barcelona per a la celebració del judici a l'acusat, A.I.S., per l'atac comès en què va amputar amb una catana quatre dits a un sergent i va causar talls en els braços a d'altres tres.

El jutge també ha imposat una fiança de 120.000 euros a l'acusat, que des de llavors roman en presó preventiva en un mòdul psiquiàtric i la defensa del qual al·lega que va actuar alterat a causa d'una descompensació en interrompre el seu tractament a causa del confinament pel coronavirus.

L'atac va tenir lloc el mes de juliol del 2020, quan els mossos van acompanyar un equip del SEM per ingressar, de forma no voluntària, l’home en un centre psiquiàtric. Segons conclou el jutge instructor, una vegada els agents van accedir al domicili, després d'obrir-los la porta el pare de l'acusat, A.I.S. es va mostrar tranquil i va accedir a ser traslladat a l'hospital, assenyalant als mossos "amb total normalitat" que s'anava a vestir, ja que anava en pijama, per la qual cosa va entrar a la seva habitació acompanyat del sergent i un agent.

Una vegada a la seva habitació, l'acusat es va ajupir com si volgués agafar la roba al costat del seu llit, encara que sobtadament va treure de una espasa tipus catana de grans dimensions que va dirigir cap als agents amb un ràpid atac, movent l'espasa de dalt a baix. L’home els va agredir i va amputar dos dits d’un agent, en va ferir un altre de gravetat i dos més de diferent consideració. Per reduir-lo van haver de disparar i el van ferir en un braç.

Segons va conèixer la redacció d'aquest diari, el jutge va allargar la detenció dos dies a l'espera de la recuperació de l'acusat. Des d'aquell moment, ha estat en presó preventiva.

En un primer moment, el jutge va acordar enviar a judici a l'acusat per quatre delicte de temptativa d'homicidi en concurs amb lesions greus, si bé el sindicat policial USPAC, que exerceix l'acusació particular, va sol·licitar que s'inclogués l'agreujant d'atemptat a l'autoritat, la qual cosa el magistrat ha acabat acceptant.

Un dels agents dels mossos portava una petita càmera de vídeo personal, amb la qual va poder gravar tot l'incident, la qual cosa ha ajudat a reconstruir els fets, ja que la càmera que porten incorporades les pistoles elèctriques que utilitzen els Mossos aquest dia no va poder captar tota la intervenció. Davant aquest fet, USPAC ha insistit en la necessitat que es doti de càmeres als agents.

Després de la detenció de l'acusat, els Mossos van intervenir a la seva casa, segons detalla el jutge, un "important arsenal" de catanes, ganivets i arcs. L'acusat va haver de ser intervingut quirúrgicament l'endemà de l'agressió i ingressat a l'Hospital Sant Joan de Déu, on va romandre fins al seu ingrés en presó preventiva, sis dies després.

La defensa al·lega que l'acusat és una persona tranquil·la quan està sotmesa a tractament psiquiàtric i farmacològic i que l'episodi es va produir a causa d'una "descompensació motivada pel confinament i aïllament derivat de la pandèmia del COVID-19", que el va dur a interrompre involuntàriament el seu tractament, causant-li "deliris".