L’Organització del Tractat de l’Atlàntic Nord (OTAN) diu que caldrà aprendre les «lliçons necessàries» sobre la situació a l’Afganistan, després que diumenge els talibans aconseguissin el control de la capital. En un comunicat difós ahir després d’una reunió extraordinària, els ministres d’Exteriors de l’Aliança Atlàntica reiteren als talibans que «respectin i facilitin» les evacuacions «ordenades i segures» de ciutadans. Així mateix, des de l’OTAN apel·len als partits afganesos a establir un «govern representatiu», que inclogui dones i grups minoritaris. Amb tot, el comunicat assegura que la situació és «preocupant» i demana que es posi fi «immediat» a la violència.

El comunicat assegura que l’OTAN actualment treballa en l’evacuació de ciutadans en situació de risc, així com dels afganesos que han treballat al servei de l’entitat. Al mateix temps, el text remarca que l’Aliança Atlàntica ha paralitzat el suport a les autoritats actuals del país. «Estem al costat dels civils, que han de continuar tenint un rol dins la societat afganesa», afegeix.

Els ministres exteriors de l’Aliança Atlàntica es comprometen a treballar amb altres organitzacions internacionals, com la Unió Europea o les Nacions Unides.