El PSC ja ha iniciat un moviment rellevant que tota la cúpula donava per fet: el relleu de Miquel Iceta per Salvador Illa al capdavant del partit. Iceta, ministre de Cultura i Esport, continua sent primer secretari dels socialistes catalans, malgrat que Illa va ser l’últim candidat a les eleccions catalanes i va aconseguir la victòria davant l’independentisme.

La data d’aquest canvi es decidirà al setembre, en la primera executiva del PSC després de les vacances d’estiu.

El partit consagrarà Illa en un congrés que se celebrarà després que el del PSOE, que tindrà lloc a l’octubre, segons publica El País i confirmen a aquest diari fonts del partit. Un membre de l’executiva diu que el relleu es concretarà «possiblement a final d’any». Un altre pes pesant de la formació qualifica el canvi de «natural i oportú».

Tràmit de les primàries

Abans caldrà passar pel tràmit de les primàries. La direcció del partit remarca que, a diferència del que passava en altres èpoques recents, la dissensió interna és ara mínima. És molt poc probable que en aquestes primàries hi hagi un altre candidat que Illa; si n’hi hagués, les seves opcions serien nul·les.