El cofundador dels talibans i cap de l’oficina política dels insurgents a Qatar, el mul·là Abdul Ghani Baradar, va arribar ahir a Kabul per mantenir converses amb membres del seu grup i altres representants polítics amb vista a formar un nou govern a l’Afganistan, després que diumenge passat els insurgents aconseguissin el control del país.

«Serà a Kabul per mantenir converses amb líders dels combatents gihadistes i amb responsables polítics per formar un govern inclusiu», segons va explicar un dirigent talibà a l’agència AFP. Un govern que, segons s’ha anat repetint, es basarà en la xaria o llei islàmica.

Baradar, a qui els analistes internacionals apunten com a president del país en el futur govern, va arribar a Kabul procedent de Kandahar, ciutat on va aterrar dimarts en el que aparentment va ser el primer viatge oficial d’un líder talibà a l’Afganistan des de la caiguda del seu règim el 2001. El dirigent es va reunir, presumiblement, amb l’anomenat Consell de Coordinació, format per l’expresident del país Hamid Karzai, l’exprimer ministre Abdullah Abdullah i l’antic senyor de la guerra Gulbuddin Hemaktyar.

Hekmatyar, en una entrevista al canal local Tolo, va assegurar divendres que les trobades formals entre els polítics afganesos i els talibans començaran quan tots els líders insurgents arribin a Kabul. A més, va assegurar que aparentment els talibans desitgen crear un govern «inclusiu» a l’Afganistan.

El mul·là Baradar, de 53 anys, és una de les cares més conegudes entre els talibans. Cofundador del grup, durant anys es va considerar la mà dreta del mul·là Omar, el líder fundador del moviment insurgent. Arrestat al Pakistan el 2010, Baradar es va mantenir detingut fins a la seva posada en llibertat el 2018, quan va ser enviat a Qatar. Allà va ser nomenat cap de l’oficina política dels talibans a Doha, on va participar en les negociacions i en la firma d’un acord amb els Estats Units, segons el qual es fixava la retirada de les tropes estrangeres de l’Afganistan.

Des de Qatar, dilluns, Baradar va declarar en un discurs el final de la guerra de l’Afganistan amb la victòria dels insurgents, un èxit inesperat per la seva rapidesa i que es va completar diumenge passat amb la fugida del president afganès, Ashraf Ghani, i la presa incruenta de Kabul. «Hem aconseguit una victòria que no s’esperava hem de mostrar humilitat davant Al·là», va dir llavors en la primera declaració pública d’un líder talibà després de la conquesta del país.