Famílies amb nadons en braços i en alguns casos amb parents de la tercera edat, exhaustes després de diversos dies d’espera per poder agafar el vol que els ha portat a Espanya, però també molt agraïdes per poder d’abandonar el règim talibà i sentir-se protegits.

Aquest és el perfil dels 260 afganesos que han arribat aquesta tarda a la base aèria de Torrejón de Ardoz en el vuitè vol contractat amb aquesta finalitat, on han sigut rebuts a peu de pista pels ministres de Defensa, Inclusió i Sanitat, Margarita Robles, José Luis Escrivá i Carolina Darias, respectivament.

Els ministres han conversat amb la majoria de les famílies, que en molts casos es componien d’una parella amb tres o quatre nens, en ocasions nadons sostinguts en braços que les mares miraven de protegir del vent que s’ha aixecat a la tarda en aquesta zona de Madrid, on al final ha descarregat una tempesta.

En aquell moment els refugiats afganesos ja eren a l’hangar en què organitzacions com la Creu Roja i l’ACNUR els ha rebut, asseient en taules cada nucli familiar per fer una valoració clínica i, immediatament després, fer-los un test d’antígens.

Precisament, la ministra de sanitat, Carolina Darias, ha revelat que dels afganesos que han arribat a aquesta base des de dijous passat només un ha donat positiu: un menor a qui aquest diumenge se li va confirmar mitjançant una PCR que tenia coronavirus, tot i que la resta del seu nucli familiar ha donat negatiu.

Els afganesos que han arribat aquest dilluns a Torrejón feia uns tres dies que esperaven per embarcar a l’avió militar que els va treure de Kabul la matinada passada i els va portar a Dubai. Des d’allà han tingut un vol «molt tranquil», tot i que amb algun problema de salut que han atès els metges militars que van a bord, ha relatat Robles.

Una dona ha hagut de baixar de l’avió ajudada per dos militars i ha sigut atesa en una ambulància al costat de l’escaleta de la nau. La resta semblaven estar bé, cansats i sorpresos o pensatius en alguns casos, però «molt agraïts» al sistema d’acollida que els brinda Espanya, segons les ministres de Defensa i de Sanitat.

Els seus escassos equipatges han sigut posats sobre la pista per a la seva revisió i posterior devolució.

Els tres ministres han saludat personalment la majoria dels nouvinguts i s’han preocupat per la seva situació abans que passessin a l’hangar on se’ls ha fet el test d’antígens i se’ls ha ofert menjar i beguda. Entre aquests refugiats hi ha 55 menors, 14 d’ells nadons; entre ells, un nen de 15 dies, una nena d’un mes i una altra de dos mesos, ha precisat la ministra de Defensa. També hi ha 16 persones de la tercera edat, que estaven visiblement cansades però amb una cara contenta.

Les autoritats esperen que tots siguin un màxim de 72 hores al campament temporal habilitat a la base de Torrejón de Ardoz, des d’on seran derivats a centres d’acolliment de diferents comunitats autònomes.

El ministre de Migracions ha remarcat durant l’acte que aquest procés està sent molt àgil, ja que fins aquest matí el 80 per cent de les persones col·laboradores amb Espanya ja han sigut ressituades fora de la base militar.

Aquest dimarts arribaran 390 afganesos més a Espanya, segons han anunciat els ministres, que han assegurat que, mentre l’aeroport de Kabul estigui en funcionament, «enviarem els avions que siguin necessaris», en paraules de la ministra de Defensa.