Les tasques de desenrunament de l’edifici de Peníscola, a Castelló, esfondrat a última hora de la tarda de dimecres han permès localitzar dos morts, un menor de 14 anys ahir a la matinada i una dona a mitjans de la tarda d’ahir dijous, després d’un ampli dispositiu davant la gran quantitat d’enderrocs que va causar el col·lapse.

Des que es va trobar a primera hora el cadàver del menor i una vegada rescatat amb vida un jove, que evoluciona favorablement a l’UCI de l’Hospital de Vinaròs, les tasques de rescat es van centrar a trobar a la dona, d’origen cubà, i per a això van recórrer a una grua de gran tonatge en un desplegament d’emergència d’unes 150 persones.

Finalment, va ser localitzada ahir a la tarda sota les restes de l’edifici, pràcticament 24 hores després de produir-se el sinistre i gràcies al so del seu mòbil, al qual van anomenar després de l’avís d’una amiga que va facilitar el seu número als serveis d’emergència, segons va explicar a Efe l’alcalde, Andrés Martínez.

L’Ajuntament de Peníscola va anunciar que avui es decreta un dia de dol oficial i se celebrarà un minut de silenci a les 12 hores per aquest succés, del qual es desconeixen les causes.

Els equips d’emergència han treballat de manera ininterrompuda des de les 19.30 hores del dimecres, quan es va produir l’ensulsiada parcial d’un edifici de 30 anys d’antiguitat de la urbanització Font Nova, en el sud d’aquest turístic municipi de la costa castellonenca, i va deixar a tres persones atrapades.

Segons els testimonis, va haver-hi dos esclats espaiats per uns quinze minuts, la qual cosa va permetre a moltes persones sortir pel seu propi peu abans que es desplomessin les seves cases en aquesta urbanització composta per 55 habitatges, de les quals han caigut 18.

L’alcalde de Peníscola, Andrés Martínez, va explicar que la zona ha quedat «com un castell de naips» i va assenyalar que ja s’ha contactat amb tots els veïns de l’immoble i es descarta que pugui haver-hi més persones entre els enderrocs.

El director general de Qualitat i Rehabilitació de la Conselleria d’Habitatge, Alberto Rubio, va detallar a Efe que l’edifici es va esfondrar «bastant ràpid» a causa de la mena de construcció, basada en murs de càrrega paral·lels, un dels quals va col·lapsar i va arrossegar els forjats, que al seu torn van empènyer a la resta de murs i van anar caient «en cascada».

Tècnics de la Conselleria van fer uns sondatges en els edificis que han quedat en peus per a veure en quina situació es troben, mentre que des d’aquest departament de la Generalitat es treballa a buscar alternatives residencials a les famílies afectades que s’han hagut d’enviar a hotels o a cases de familiars.