Solsona va esgotar ahir les 215 dosis disponibles a la segona vacunació massiva sense cita prèvia que acull la ciutat. En aquest cas, tota la població de l’Àrea Bàsica de Salut del Solsonès major de 12 anys es podia vaccinar a la Sala Polivalent de Solsona. A diferència de la marató anterior, la del 13 de juliol, ahir es va administrar Pfizer, i per això caldrà que les persones que hi van assistir es posin una segona dosis al cap de 21 dies.

Igual que va passar al juliol, les dosis es van esgotar. Llavors es van preparar 554, ja que la previsió d’assistents era molt major. Ahir no es van repetir les llargues cues d’una hora que van formar-se a la primera marató. L’espera va ser curta i el perfil de persones en molts dels casos eren menors d’edat d’entre 12 i 15 anys acompanyats dels seus pares o tutors legals.

Per la coordinadora d’infermeria del Centre Sanitari del Solsonès, Gemma Novelles, la valoració de la jornada d’ahir va ser «positiva». La intenció de la marató, segons relata Novelles, va ser la de donar un pas endavant en la vacunació dels més joves per començar el curs «amb el màxim de primeres dosis posades possibles». A més, també es va voler «impulsar la vacunació, que amb l’estiu ha frenat el ritme», deia la coordinadora.

La tornada a l’escola segura és un dels elements que més preocupaven els pares i mares que van portar ahir els seus fills a la marató sense cita prèvia. És el cas de la Jordina Ponts, que explicava que la primera dosi els apropa a «un inici de curs més fàcil per tots».«Sabem que les vacunes fan efecte i si ens vacunem tots, la tornada a la normalitat serà més propera», explicava Olga Herrada.

Els pares esperen que el fet de vacunar els seus fills, redueixi les quarantenes. «L’any passat els meus fills es van haver d’aïllar solament un cop, però potser amb les vacunes aconseguim evitar-los totalment»,deia l’Anna Guàrdia.

Els pares també demanaven prudència i solidaritat a la resta de pares. «Hem de fer un esforç i vacunar els nostres fills», demanava Eva Garcia. En aquest sentit, Josep Maria Fernández assegurava que «cal seguir recordant als menors que s’han de seguir complint les mesures de seguretat, tant des de casa com des de l’escola».

El Solsonès volia incidir sobretot en la vacunació de la franja de 12 a 15, que va obrir-se a principis de mes a Catalunya. La mitjana de vacunats d’aquesta franja al Solsonès encara no atrapa la de la resta de comarques de l’àmbit de Regió7. El Solsonès ahir tenia un 36,5% dels menors amb aquestes edats amb la primera dosi posada i el 0,7% amb la segona segons l’últim balanç del departament de Salut de la Generalitat de Catalunya. El 5,7% es considera que té la pauta completa, és a dir, que ha rebut els dos vaccins o que ja ha passat la covid-19 i se li ha inoculat una dosi.

El percentatge de població amb primera dosi inoculada és superior a Catalunya (51,3%) que a la regió central (48,1%), encara que la xifra de vacunats amb la segona a l’àrea bàsica (2,2%) se situa per sobre de la mitjana del país (1,6%). El total de la població amb pauta completa a la Catalunya Central se situa per sobre del total de la resta del territori, amb un 7,1% respecte a un 5,9%.