El rei Felip VI ha visitat aquest dissabte el dispositiu instal·lat a la base aèria de Torrejón a Madrid per rebre els ciutadans afganesos evacuats del país i el campament en el qual estan instal·lats els últims que van arribar a Espanya aquest divendres. Ho van fer en els darrers vols que van participar en les tasques d'evacuació des de l'aeroport de Kabul.

En arribar a la base aèria de Torrejón, el Rei ha presidit la reunió del grup de treball interministerial sobre l'Afganistan per conèixer les últimes novetats de l'operatiu, després que aquest divendres es donés per conclosa la missió d'evacuació des de l'aeroport de Kabul.

Felip VI ha demanat al president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, que transmeti el "reconeixement" a totes les persones que han participat en el dispositiu d'acolliment de refugiats afganesos "per la seva voluntat i capacitat professional", segons han transmès fonts de la Casa Real.

Després de la trobada, de mitja hora, Felip VI i Sánchez, acompanyats de set ministres, han tingut l'oportunitat de recórrer el dispositiu que durant aquest mes ha brindat la primera atenció als ciutadans afganesos que han anat arribant a la base de Torrejón.El rei ha estat rebut en primer lloc pel Cap d'Estat Major de la Defensa, l'almirall Teodoro López Calderón, i a continuació ha tingut oportunitat de saludar l'ambaixador espanyol a Kabul, Gabriel Ferrán, i la seva 'número dos', Paula Sánchez, que van aterrar aquest divendres a Madrid en l'últim vol que va sortir de l'Afganistan.

Segons les fonts de Casa Real, aquesta conversa ha abordat la situació de l'Afganistan i algunes regions concretes, que el monarca coneixia després dels 20 anys de missió de les Forces Armades al país asiàtic. Després, la comitiva ha fet el mateix camí que durant dies han realitzat els afganesos en arribar a Espanya i han tingut oportunitat de xerrar amb les persones que els han rebut.

Últimps passatgers

Per aquest dispositiu organitzat a la base de Torrejón han passat un total de 2.206 ciutadans procedents de l'Afganistan, segons va detallar aquest divendres Sánchez en la seva compareixença al Palau de la Moncloa. D'ells, al voltant de 1.900 han estat evacuats de Kabul per Espanya, i els altres han arribat traslladats pel servei exterior europeu.

El president va garantir que Espanya "no es desentendrà" dels ciutadans que no han pogut abandonar l'Afganistan i es va comprometre a buscar vies per ajudar-los a sortir del país, tot i que no va detallar quina serà la solució que se'ls brindi.