Un total de 208 persones refugiades d'Afganistan han arribat en els darrers dies a Catalunya en el marc del programa de protecció internacional del govern espanyol i han estat acollides en centres del Ministeri d'Inclusió o gestionats per entitats. El dispositiu temporal de trànsit de Torrejón de Ardoz (Madrid) ha atès 2.181 persones evacuades d'Afganistan en 17 vols al llarg de nou dies arran de l'arribada al poder dels talibans, ha indicat el ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, en un balanç de l'anomenada operació Antígona. Aquestes persones han estat derivades a les comunitats autònomes i altres països europeus. Les comarques barcelonines acullen 145 persones; les gironines, 48 i les de Tarragona, 15.

Les derivacions a les places d'acollida s'han fet després d'entrevistar les famílies i determinar quins eren els recursos més adequats en cada cas. Així, s'analitzen possibles necessitats especials o si tenen xarxes familiars properes, entre altres. Escrivá ha afirmat que han volgut ser "àgils" en les derivacions als recursos perquè les famílies comencessin el procés d'integració a l'estat espanyol com abans millor.

El ministre ha ressaltat "la capacitat de resposta del sistema d'acollida" estatal davant de l'emergència i ha indicat que han pogut admetre prop de 1.700 persones en deu dies, mentre que habitualment n'arriben de mitjana unes 1.300 al mes. En aquest sentit, ha destacat l'esforç del ministeri i de les entitats col·laboradores. Des d'Inclusió assenyalen que l'estada mitjana de les famílies afganeses a Torrejón ha estat de 45 hores, menys de les 72 que s'havien fixat inicialment.

El ministre considera que l'estat espanyol té un sistema d'acollida internacional "robust", si bé ha reconegut que cal reforçar-lo. El govern espanyol preveu dedicar 174 milions d'euros (MEUR) en el període 2021-2024 per posar en marxa nous centres.

L'atenció a persones refugiades a l'estat espanyol s'estructura en dues fases amb itineraris que miren de ser personalitzats. La primera, d'acollida, té una durada mínima de sis mesos i preveu que les persones refugiades visquin en places del sistema. La segona, de preparació per a l'autonomia, proporciona ajudes per cobrir les necessitats bàsiques. El programa preveu l'allotjament i manutenció; orientació social i laboral; ajudes econòmiques, assistència jurídica i psicològica i traducció i interpretació.