Al mateix temps que augmenta la xifra de dies amb el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) bloquejat, s’incrementa la tensió entre Govern i PP. L’intercanvi d’acusacions que dura ja més de 1.000 dies -amb intents frustrats d’arribar a un pacte- va arribar ahir a un dels seus punts més àlgids.

El ministre de la Presidència del Govern espanyol, Félix Bolaños, va assegurar a la cadena SER que els jutges no poden elegir els jutges, com demanen els conservadors, i el president dels populars, Pablo Casado, va demanar de seguida el seu cessament pel seu «totalitarisme inadmissible».

Els ponts estan dinamitats i pensar en un pacte sembla pràcticament impossible.

«En un Estat de dret, en una democràcia amb la nostra Constitució, ni els jutges poden elegir els jutges, ni els polítics poden elegir els polítics. A tots ens trien els ciutadans perquè són poders de l’Estat. No podem fer diferents compartiments estancs entre els poders. Tots han de tenir base democràtica, i la base democràtica és, finalment, que la decisió última, en aquest cas consensuada entre els dos grups parlamentaris majoritaris a la Cambra, estigui relacionada amb complir la Constitució i que vagi amb l’objectiu que el poder judicial tingui base democràtica», va sentenciar Bolaños.

Per la seva banda, el líder del PP es nega al relleu perquè demana que abans es canviï la llei i siguin els jutges els que elegeixin el seu òrgan de govern, opció que l’executiu descarta.

L’argument «no pot ser que no m’agrada la llei», va afirmar Bolaños, que va recordar que l’actual redacció deriva de l’acte d’Estat per la Justícia que socialistes i conservadors van signar el 2001, quan José María Aznar era a la Moncloa i José Luis Rodríguez Zapatero, a l’oposició.

Les paraules de Bolaños van provocar la immediata reacció de Pablo Casado, que va demanar el cessament del ministre pel seu «atac a la democràcia i a l’Estat de dret». A més, el president del PP va recuperar un missatge que Pedro Sánchez havia publicat a la mateixa xarxa social el mes de desembre de 2014 en el qual es comprometia a «regenerar la vida democràtica» promovent que el CGPJ fos «veritablement independent del Govern».