La Manifestació de l'11 de setembre a Barcelona tornarà a ser enguany l'acte més multitudinari de la Diada de Catalunya. L'ANC, Òmnium i una llarga llista d'entitats independentistes recuperen la manifestació en moviment pel centre de la capital catalana després que el 2020 es va optar per una convocatòria virtual i semipresencial. Aquest any, però l’objectiu de l'entitat independentista és estendre les mobilitzacions de l'11-S per a l’aniversari de l’1-O, amb marxes previstes també pel pròxim 1, 2 i 3 d'octubre. En aquest article t'informem de la manifestació de l'11 de setembre a Barcelona en directe i també de tota l'actualitat de la Diada.

A més de la marxa de la ciutat comtal, a les principals ciutats de la Catalunya Central també s'han programat diferents actes amb motiu de la celebració de l'11-S. El pròxim 9 de setembre, prèviament a l'11-S, Manresa celebrarà la 13a edició de la Marxa de Torxes i Igualada durà a terme l’Acte Institucional de la Diada amb l'hissada de la senyera i la conferència de l'historiador Josep Cruanyes sobre la repressió política.

Recorregut de la manifestació de la Diada a Barcelona, com serà?

La manifestació d'aquest dissabte començarà a la plaça d’Urquinaona i acabarà davant l'estació de França en lloc de dins el Parc de la Ciutadella, on hi ha el Parlament, com s'havia anunciat en un inici. La marxa recorrerà:

  • Plaça d'Urquinaona
  • Via Laietana
  • Passeig d’Isabel II
  • Aavinguda del Marquès de l’Argentera.

L’acte polític tindrà lloc al passeig dels Til·lers del parc de la Ciutadella.

A quina hora començarà la marxa?

Com cada any, la manifestació començarà a avançar a les 17.14 hores en direcció al Parlament. La previsió és que a les 18.30 hores la capçalera hagi arribat al Parc de la Ciutadella i pugui començar l’acte polític, en què intervindran l’ANC, Òmnium Cultural i l’Associació de Municipis per la Independència.

No m'he inscrit; es requereix inscripció prèvia?

Aquest any no és necessari inscriure's prèviament per participar a la manifestació de Barcelona. Tanmateix, l’ANC recomana que els assistents acudeixin a l’espai de concentració previ, situat entre la plaça d’Urquinaona i la Gran Via, a les 16.30 hores. L’objectiu és repartir la gent al llarg del carrer de Pau Claris.

Concentracions a 4 punts de Catalunya

A part de Barcelona, les organitzacions de l'Esquerra Independentista han convocat tres manifestacions més per la Diada de l'11 de Setembre d'enguany, a Girona, Reus i Lleida. En un comunicat, denuncien "la nova ofensiva recentralitzadora de l'Estat" i el "reencaix autonomista". A més, asseguren que el govern espanyol "no té cap intenció" de respectar ni el dret a l'autodeterminació ni els drets socials i criden a la mobilització. A més, veuen la taula de diàleg prevista per a la setmana del 13 de setembre com "un intent de pacificar el conflicte independentista" i avisen que si se celebra convocaran noves mobilitzacions.

El Govern autoritza les manifestacions en moviment dies abans de l'Onze de Setembre

El Govern, a través d'un informe de l'Agència de Salut Pública, ha aprovat aquest dimarts canvis en els criteris reguladors del dret de reunió amb la finalitat de fer compatible el dret de manifestació amb la preservació del dret a la salut. En relació a actualment, s'elimina l'obligatorietat de fer concentracions estàtiques sense desplaçament de la capçalera ni de la resta d'assistents, així com el tancament dels accessos al transport públic més propers. L'autorització entrarà en vigor aquest divendres i arriba pocs dies abans de la manifestació de l'ANC pel centre de Barcelona el proper dissabte amb motiu de l'Onze de Setembre, que es preveu que es desplaci des de la plaça Urquinaona a l'Estació de França.

No obstant, se segueix demanant una distància d'1,5 metres entre assistents llevat que per pertanyin a la mateixa bombolla de convivència, així com mantenir un control d'aforament per adequar el número d'assistents al compliment de l'espai mínim per persona. L'informe també demana limitar l'ús de pancartes o altres objectes compartits, així com mesures d'higiene com l'ús obligatori de la mascareta o fomentar l'ús de gels hidroalcohòlics.

Un 1-O per "tornar als carrers"

De cara a l'1 d'octubre, la presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, ha explicat que la "idea general" serà "tornar als carrers", però que "no serà el mateix que l'11-S". L'entitat preveu organitzar actes des de l'1 fins al 3 d'octubre, aprofitant que coincidirà amb el cap de setmana. Servirà "d'homenatge" als "més de 3.000 represaliats" i a tots els "lluitadors per la independència".

Preguntada per la possibilitat que l'empitjorament de la situació de la pandèmia obligui a modificar els actes, Paluzie ha indicat que l'any passat "les mobilitzacions van ser escrupolosament respectuoses amb les mesures" i ha reiterat que "com sempre" respectaran les indicacions del Procicat.

Per la seva banda, el coordinador de comunicació de l'ANC, Adrià Alsina, defensa que la independència és "necessària i unilateral" per si mateixa. Valora que l'1-O va ser un acte unilateral "exitós" i que "el que no va funcionar és el que va venir després", per la qual cosa afirma que cal que “la societat civil” posi “les bases de la via unilateral”.