JxCat es nega a modificar la seva composició per a la taula de diàleg. El secretari general, Jordi Sànchez ha respòs a l'ultimatum d'Aragonès anunciant que no anirà a la taula de diàleg i atribueix el veto a Pedro Sánchez: "Hem estat vetats". Sànchez també ha afirmat que no hi havia "cap acord escrit ni verbal" del juliol amb Aragonès perquè la delegació fos només amb membres de Govern. Així ho ha explicat aquest dimarts en roda de premsa que manté la proposta d'enviar Jordi Puigneró, Jordi Turull, Míriam Nogueras i ell mateix a la delegació catalana. Si el president del Govern, Pere Aragonès, tampoc no canvia la seva decisió, Junts no tindrà cap representant demà a l'espai de negociació.

Així doncs, ara per ara només hi ha confirmats com a membres de la delegació del Govern català, el propi Aragonès i els consellers republicans Laura Vilagrà i Roger Torrent.

Aragonès ha argumentat que la taula de diàleg "és una negociació entre governs, no entre partits". Tant ERC com Junts havien acordat que la delegació catalana la formarien exclusivament membres del Govern, però aquest matí, Junts ha anunciat que, per part seva hi serien Jordi Puigneró, Jordi Sànchez, Jordi Turull i Míriam Nogueras, sense haver-ho consensuat amb ERC. Només Puigneró té càrrec a l'executiu.

La reunió del Govern d'aquest dimarts ha començat uns 40 minuts tard perquè Aragonès ha reunit els seus consellers i, entremigs de la trobada, ha estat Junts qui ha demanat un recés.

"Delegació de Govern"

La polèmica gira entorna a la configuració de la delegació catalana a la taula. Junts sosté que l'acord del maig amb ERC per investir Aragonès parlava d'un "consens" que fos representatiu de l'independentisme i que no es concretava pas que els membres havien de ser, sí o sí, de l'executiu. Però el president ha insistit que "l'acord del juliol" -dos mesos després- explicitava que la delegació havia de ser "de Govern", perquè és "la forma de representar el país sencer".

"Lleialtat"

Aragonès ha reclamat la "lleialtat" de Junts. El president ha remarcat que l'entesa amb el seu soci de Govern concretava que "es treballaria amb la màxima lleialtat i rigor". "Crec que estic en condicions de plantejar que això sigui així", ha verbalitzat. La portaveu d'ERC, Marta Vilalta, ha avisat Junts que "no és el moment de frivolitats ni de maniobres per fer descarrilar" la taula de diàleg. "És l'hora de la màxima responsabilitat institucional i la màxima lleialtat", ha advertit en roda de premsa Vilalta, que confia que "hi ha temps per reconduir la situació".

Membres de JxCat contesten

Alguns militants de JxCat com l'expresident del Govern Quim Torra, ha recordat que a la primera taula de diàleg hi havia membres del Govern i de fora del Govern –Josep Rius, Elsa Artadi, Marta Vilalta i Josep Maria Jové- "per buscar la màxima representativitat". Ho ha fet en una piulada després que el president del Govern, Pere Aragonès, hagi anunciat que deixa fora de la taula de diàleg els noms de Junts que no siguin de l'executiu.

Qui també ha posat cullerada als fets ha sigut la presidenta del Parlament, Laura Borràs que ha criticat les disputes dins el Govern per qui ha de formar part de la delegació catalana a la taula de diàleg i ha demanat "anar junts". "Pedro Sánchez ens té on ens vol: barallant-nos pel qui i no pel què. El dia que n'aprenguem anirem junts i ho farem possible", ha dit en una piulada just després de la compareixença del president de la Generalitat, Pere Aragonès.

Moncloa dona el vist i plau a la decisió d'ERC

La portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, ha expressat aquest dimarts el "suport" del seu executiu "a la proposta que ha llançat el president de la Generalitat", Pere Aragonès, sobre la delegació que representarà la Generalitat a la taula de diàleg. Rodríguez ha afirmat que considera legitimada qualsevol taula designada pel president de la Generalitat i ha recordat que l'Estat mai ha contemplat cap altre format que el d'una reunió entre membres dels dos executius, sense altres representants polítics i socials.

La portaveu del govern espanyol ha aclarit alguns dels detalls que quedaven per conèixer del format de la reunió. Sánchez i Aragonès celebraran una reunió provada prèvia i després, segons fonts del govern espanyol, compareixeran davant els mitjans de comunicació. Previsiblement serà una declaració institucional per separat.

La reunió entre els dos presidents, segons el govern espanyol, ha de servir per acotar el terreny de les negociacions i l'agenda a abordar. És un inici que parteix pràcticament de zero pel fet –apunten aquestes fonts- que els dos governs que conformen aquesta taula de diàleg han canviat respecte als que es van reunir el febrer del 2020.

Raquel Sánchez i Manuel Castells no participaran a la taula de diàleg

La ministra de Transports, Raquel Sánchez, i el ministre d'Universitats, Manuel Castells, han saltat a última hora de la taula de diàleg entre el govern espanyol i el català que tindrà lloc aquest dimecres a Barcelona. Sánchez i Castells figuraven inicialment a l'equip negociador de la banda espanyola, però finalment s'ha decidit que no hi fossin per equilibrar l'equip en nombre de membres al que presentarà la banda catalana, segons ha informat la Moncloa. Així, la delegació espanyola estarà conformada per la ministra de Treball, Yolanda Díaz, el ministre de la Presidència, Fèlix Bolaños, el ministre de Cultura, Miquel Iceta, i la ministra de Política Territorial, Isabel Rodríguez.

Illa nega que la Moncloa hagi vetat els noms de Junts per a la taula de diàleg

El president del PSC al Parlament, Salvador Illa, ha negat que el govern espanyol hagi vetat els noms proposats per Junts per a la taula de diàleg, tal com ha afirmat el secretari general d'aquest partit, Jordi Sànchez. En una entrevista a 'Ràdio 4 i La 2', Illa ha assegurat que es va acordar una taula de diàleg "entre governs". "Voler responsabilitzar sempre Espanya de tot em sembla una mala praxis política. Cadascú ha d'assumir les seves responsabilitats", ha afegit. Illa creu que no es repetirà un referèndum com l'1-O perquè "ja ha passat i el resultat ha estat negatiu". D'altra banda, no s'ha mostrat sorprès pel que ha passat en les últimes hores però sí per la "velocitat i la intensitat" amb què ha succeït.

Illa ha volgut evitar "posat llenya al foc" en les discrepàncies entre ERC i Junts perquè, segons diu, cal una "mirada llarga i generosa". Tot i així, ha afirmat que l'absència de JxCat a la taula de diàleg és una "mala notícia". "El que hagués estat normal és que els dos socis de coalició estiguessin presents", s'ha limitat a dir.