El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, va rebutjar ahir el termini que ERC i la CUP van fixar a l’inici de la legislatura per donar una oportunitat al diàleg entre la Generalitat i l’Estat. Durant la sessió de control al Senat, Sánchez va afirmar que les discrepàncies entre ERC i Junts sobre la taula de diàleg fan evident que «el diàleg serà llarg». «Per evitar frustracions cal que no ens posem terminis, i encara menys dos anys, perquè el que ha passat en 10 anys no ho resoldrem en dos anys, ni en tres, ni en quatre». «Tenim per davant molt de camí, i el govern d’Espanya té la voluntat, l’actitud, la determinació i la responsabilitat d’estat de provar de resoldre aquest problema», vbva sentenciar.

Sánchez va fer aquestes manifestacions en resposta a una pregunta de la portaveu d’ERC al Senat, la sallentina Mirella Cortès, que li va recordar que el temps «corre», «i si no són valents ara i estan disposats a guanyar l’independentisme a les urnes la dreta acabarà per imposar el seu projecte liberal, mentre que les esquerres s’hauran de preguntar si van fer tot el possible per plantejar una alternativa o només van seure a esperar».

«Una gran majoria de la població catalana està a favor de votar el seu futur en un referèndum, com han fet a Escòcia, un procés on tothom pugui elegir és la solució del conflicte», va afirmar Cortès.

El president espanyol va respondre instant l’independentisme a rebaixar les seves posicions. «Ja sabem que el seu programa de màxims és l’autodeterminació i l’amnistia, però si volem avançar a la taula de diàleg hem de parlar de coses que tenim més a prop, perquè si només es pot parlar d’autodeterminació i amnistia és una imposició». «Vostès no eren els del sit and talk?», va preguntar.

A més, va assegurar que malgrat que les formacions independentistes van aconseguir el 52% dels vots a les últimes eleccions, la xifra només suposa el 27% del cens, i va instar aquestes forces a fer autocrítica. «Crec que seria bo que l’independentisme digués a la societat catalana que el que va passar el 2017 no pot tornar a passar, i que no es pot vulnerar la Constitució i la legalitat democràtica»

En aquest marc també va insistir en la necessitat que el Govern parli amb els partits no independentistes. «M’agradaria que les institucions catalanes reconeguessin la diversitat de la societat catalana i paressin amb la part de la societat catalana que no combrega amb les tesis independentistes», va sentenciar.