La vacunació ha evitat que aquest 2021 hagin mort a Catalunya entre 6.900 i 9.500 persones per covid, segons estimacions matemàtiques, però malgrat aquests beneficis la campanya d’immunització s’alenteix. El grup de biologia computacional de la UPC BIOCOMSC ha projectat amb models matemàtics com hauria estat l’escenari a Catalunya des de l’1 de gener amb les mateixes restriccions però sense les vacunes i la conclusió és que aquestes han salvat milers de vides.

Les vacunes, segons el càlcul, han evitat entre 6.900 i 9.500 defuncions, en gran part perquè també han reduït substancialment el nombre de contagis i d’ingressos: entre 100.000 i 150.000 casos menys de covid, entre 31.000 i 38.000 ingressats menys i entre 4.700 i 5.700 persones menys a les UCI. Ho va explicar ahir la investigadora del BIOCOMSC Clara Prats, en una roda de premsa telemàtica amb la secretària de Salut Pública de la Generalitat, Carmen Cabezas. Malgrat els beneficis provats de les vacunes, Cabezas va explicar que, un cop arribat el punt de superar el 70% de la població amb pauta completa, s’està passant d’una vacunació massiva a una de més «selectiva». «Tenim un alentiment de la vacunació, no perquè no tinguem dosis o oferta, sinó perquè falten persones que vulguin posar-se les vacunes; perquè els que volien i estaven motivats ja ho han fet», va dir Cabezas.

Catalunya té entorn a 1,1 milions de dosis esperant a la nevera i aquesta setmana ja no n’ha rebut de noves, perquè no n’ha demanat.