L'erupció del volcà Cumbre Vieja de l'illa canària de La Palma des de les 15.12 hores d'aquest diumenge obliga a evacuar entre 5.000 i 10.000 persones de tres municipis de la zona, segons la Guàrdia Civil. Les autoritats canàries ja abans havien decidit traslladar les persones amb mobilitat reduïda i han avisat a la resta perquè preparessin les maletes. S'ha iniciat l'evacuació dels barris de Tacande, Todoque, La Bombilla, La Laguna, El Remo i Puerto Naos, dels municipis de El Paso, Los Llanos de Aridane i Tazacorte. De moment no hi ha cap persona afectada, però ja s'han cremat algunes cases.

L'erupció s'ha produït a la coneguda com a Montaña Rajada, al municipi de El Paso, després d'una setmana amb multitud de petits sismes –més de 1.450 registrats- de fins a 4 graus a l'escala de Richter. L'illa ja fa una setmana que pateix multitud de petits sismes –més de 1.450 registrats- de fins a 4 graus a l'escala de Richter.

Diversos usuaris han compartit a través de les xarxes el moment en què aquest migdia una columna de fum ha emergit del volcà, acompanyada d'explosions de lava i roques. El volcà està emetent grans quantitats de cendres i materials incandescents, després d'esclatar en una zona de pins. Les imatges mostren que, al capdavall, es troben alguns habitatges.

«Demanem a la població que no s’aproximi a la zona de l’erupció i que segueixi les instruccions de les administracions i organismes competents», ha remarcat el president de Canàries, Ángel Víctor Torres, en declaracions a la televisió canària. Per sota de la carretera, sí que hi ha zones poblades com El Paraíso, del barri de Las Manchas, que ha sigut evacuat. Ja més a baix, hi ha el barri de La Laguna (Los Llanos de Aridane).

Les llegües de lava no han trigat a travessar la carretera, fent impracticable el pas dels vehicles a partir de les 17.30 hores. La carretera LP-212 ha estat travessada per la lava al barri d'Alcalá i també s'han tallat preventivament les carreteres LP-214, LP-105 i LP-301. La Guàrdia Civil treballa a la zona amb més de 120 efectius de seguretat ciutadana, trànsit, servei marítim, grup caní i altres. La Unitat Militar d'Emergències (UME) es desplegarà a la zona durant les properes hores i també hi acudiran serveis d'emergències d'altres illes canàries. El govern canari ha suspès les classes escolars als tres municipis més afectats almenys per aquest dilluns.

L'aeroport de la Palma també ha quedat inoperatiu durant els primers moments de l'erupció per dificultats en la visibilitat per a les aeronaus a causa de les grans columnes de fum que s'han aixecat. No obstant això, a partir de les 17.30 hores han estat represes les operacions, sortint avions des de Tenerife Nord en direcció a la Palma.

L'Institut Vulcanològic de Canàries calculava que sota el subsòl de la Palma s'havia acumulat una reserva de magma que pressionava per sortir d'uns 11 milions de metres cúbics, la quarta part dels materials que va emetre l'últim volcà de la Palma, el Teneguía (1971), en els seus 24 dies d'erupció. Així mateix l'entitat també ha informat que la lava està sortint en aquests moments per set fissures amb columnes que arriben als 400 metres d’altura en una de les fissures de nord a sud.

Des de començaments de la setmana, l’illa es trobava en semàfor groc per risc volcànic en aquesta zona (nivell 2 de 4). Avui, a mitja tarda, s'ha elevat a taronja el nivell d'alerta (3 de 4). Des que hi ha registres històrics –des de la conquesta de les Canàries del segle XV–, La Palma ha sigut escenari de 7 de les 16 erupcions volcàniques que ha viscut l’arxipèlag.

Per la seva banda, la Moncloa ha anunciat aquest diumenge a la tarda que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha ajornat el viatge que tenia previst per a aquesta setmana a la ciutat estatunidenca de Nova York. La Moncloa també ha informat que el president espanyol es desplaçarà aquest mateix diumenge a la tarda a Canàries per a seguir l'evolució dels esdeveniments.

Aena recomana no operar vols amb destinació La Palma

El gestor de la navegació aèria a Espanya, Enaire, ha emès la recomanació com a mesura preventiva que no surtin vols amb destinació a l’illa de La Palma, on aquest diumenge ha començat una erupció volcànica, segons han informat a Efe fonts d’Aena.

Seran les aerolínies les que en última instància decidiran si volen a La Palma, ja que el trànsit aeri no està tancat, afegeixen les fonts. Binter Canarias informa del desviament al punt d’origen d’un vol que va sortir de Tenerife Nord amb destinació La Palma.

Afegeix a les xarxes socials que està pendent de la situació volcànica i que, de moment, opera «amb normalitat», tot i que el fum que emana de la zona de Cabeza de Vaca «pot afectar la visibilitat».