El Partit Liberal del Canadà ha guanyat les eleccions generals celebrades aquest dilluns segons les projeccions de la radiotelevisió canadenca, CBC, la qual cosa suposa la tercera victòria consecutiva per al seu líder, Justin Trudeau.

Mancant el recompte de gran part dels vots en el centre i oest del país, la CBC ha assenyalat que els liberals han aconseguit de moment 150 dels 338 diputats de la Cambra Baixa del Parlament, que obligaria a Trudeau a formar un nou Govern en minoria.

A les 22.45 hores d'Ottawa (2.45 GMT del dimarts), les projeccions atorgaven al Partit Liberal 150 diputats enfront dels 117 del PC, 28 del sobiranista Bloc Quebequès (BQ), 27 per al socialdemòcrata Nou Partit Democràtic i 3 per al Partit Verd.

Al voltant de 30 milions de persones estaven convocades a les urnes aquest dilluns per elegir els 338 diputats de la Cambra Baixa del Parlament que decidirà quin partit forma el pròxim Govern del país.

Els últims resultats d'enquestes donats a conèixer abans de l'obertura dels col·legis electorals col·locaven a liberals i conservadors en un empat tècnic en el nivell d'intenció de vot: el Partit Liberal comptaria amb el suport del 31,5% de l'electorat mentre que el Partit Conservador sumaria el 31%.

Però les particularitats del sistema electoral canadenc, que és de sufragi directe permetran als liberals de Trudeau obtenir més escons que els conservadors.

De confirmar-se aquestes xifres, la victòria de Trudeau serà agredolça ja que no aconseguiria la majoria absoluta desitjada quan va avançar les eleccions i afegiria pressió al seu lideratge futur en els liberals.

A l'agost, Trudeau va decidir convocar eleccions anticipades només dos anys després dels anteriors comicis i quan les enquestes indicaven que els liberals estaven fins a 10 punts percentuals per davant dels conservadors.

En aquest moment, una majoria de canadenques aprovava la gestió que el Govern havia fet de la pandèmia i la crisi econòmica creada per la malaltia. Després de les convocatòria de les eleccions, molts votants van expressar el seu descontentament amb els comicis i els liberals van començar a perdre suport.

Durant la campanya electoral, Trudeau ha defensat la necessitat de convocar eleccions perquè els canadencs puguin decidir les mesures a adoptar per a sortir de la crisi de la covid-19. Els partits de l'oposició l'han acusat de convocar les eleccions enmig d'una emergència sanitària per intentar aconseguir una majoria absoluta en el Parlament.

Però Trudeau ha tingut problemes per defensar la decisió i justificar els més de 600 milions de dòlars canadencs (468 milions de dòlars estatunidencs) que costaran els comicis, la factura més elevada en la història electoral del país.