Avui es compleix una setmana de l’erupció, que de moment ha deixat gairebé 6.000 veïns evacuats i unes 400 edificacions i infraestructures fetes malbé o perdudes. De fet, aquest mateix diumenge s’ha anunciat que les 160 persones desallotjades la tarda de divendres passat poden tornar a les seves cases una vegada que s’han estabilitzat els senyals.

L’Institut Vulcanològic de Canàries (Involcan) ha informat aquest diumenge que la deformació registrada en les últimes 24 hores mostra un procés de deflació, que indicaria una disminució de la pressió en el sistema magmàtic de Cumbre Vieja, on va erupcionar el volcà de La Palma.

«Això no implica que l’erupció s’estigui acostant a la seva fi, es necessitaran més dades i diferents paràmetres per fer previsions correctes sobre l’evolució a mitjà termini de l’activitat eruptiva», aclareix l’Involcan a les xarxes socials.

Així ho ha acordat el comitè director del Pla Especial de Protecció Civil i Atenció d’Emergències per Risc Volcànic (Pevolca), on s’ha constatat que els indicadors que divendres van fer preveure «un escenari» perillós per als nuclis de població de Tajuya, Tacande de Abajo i la part prèviament no desallotjada de Tacande de Arriba queden per ara descartats.

Indicadors més estables

María José Blanco, directora de l’Institut Geogràfic Nacional (IGN) a les Canàries, ha informat que aquests indicadors més estables són el tremor sísmic, els senyals sísmics i les deformacions del terreny. No obstant, tot i que més estabilitzat, el volcà de La Palma continua generant explosions.

Per això les autoritats han advertit a les persones que viuen en un radi de cinc quilòmetres que es mantinguin allunyades de les finestres per si pogués produir-se alguna ruptura de vidres.

Per aquest risc, la Conselleria d’Educació del Govern de les Canàries té previst mantenir tancat aquest dilluns algun centre educatiu addicional als municipis de Los Llanos de Aridane i d’El Paso, ha informat el director tècnic del Pevolca, Miguel Ángel Morcuende. 

Durant la roda de premsa posterior al Comitè Científic celebrat aquest diumenge, Morcuende i Blanco han assegurat que els científics continuaran monitorant el volcà en tot moment per si hi hagués en el futur algun nou episodi d’explosivitat i poder actuar de nou de manera preventiva.

Quant a la morfologia del con, la directora de l’IGN ha apuntat que té fases de construcció i fases en què desapareix la part superior. «Ja hem tingut dos episodis així i no és descartable que es repeteixi», ha puntualitzat.

Segons les últimes dades, la superfície afectada ascendeix a 204,17 hectàrees en un perímetre de 17,07 quilòmetres, la zona feta malbé per la lava té una amplada màxima de 550 metres i una espessor d’entre quatre i deu metres. De la mateixa manera, la lava ha arribat a una distància de 3,8 quilòmetres i el punt més pròxim al litoral es troba a uns 2,1 quilòmetres. A més, la sismicitat continua en baixos nivells i la profunditat del senyal està sobre els deu quilòmetres.

La qualitat de l’aire és bona

Morcuende ha explicat que malgrat la cendra que està caient a l’illa procedent del volcà, la qualitat de l’aire a l’illa de bona i que no té afecció a la salut dels palmers. «Una altra cosa són els danys que es pot tenir a l’hora de manejar les cendres, com al netejar els terrats o les teulades. Cal anar amb compte per evitar aixecar pols perquè pot provocar problemes bronquials o als ulls», va exposar per recomanar l’ús d’ulleres, mascareta, guants i roba de màniga llarga quan es facin aquestes tasques.